DEH

DEH

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΗ, ο μεγάλος ασθενής του 2017.

ΔΕΗ, ο μεγάλος ασθενής του 2017  
Του Γιώργου Φιντικάκη

Χρωστάει πολλά και της χρωστούν οι πάντες. Κάθε μήνα τα έσοδά της συρρικνώνονται δίχως προοπτική αναπλήρωσης, ενώ οι μνημονιακές επιβαρύνσεις, δυσκολεύουν σημαντικά την όποια προοπτική δανεισμού της το 2017 από τις αγορές με βιώσιμους όρους. 

Είναι η ΔΕΗ ή ο "μεγάλος ασθενής της ενέργειας", όπως την
αποκαλούν πλέον στην αγορά, όχι μόνο γιατί βιώνει μια πρωτόγνωρη για την ίδια κατάσταση υποχρεωτικής σμίκρυνσης, όσο κυρίως γιατί δεν δείχνει να διαθέτει τις σωστές απαντήσεις για την επόμενη ημέρα.

Ενώ για παράδειγμα η ρευστότητά της μειώνεται κάθε μήνα, η ΔΕΗ πάνω στην αγωνία της να την ενισχύσει, προτίθεται, όπως έγραψε προ ημερών το liberal.gr, να ανακοινώσει έκπτωση 6% για τους συνεπείς πελάτες της, εφόσον της προπληρώσουν την κατανάλωση ρεύματος για ένα ολόκληρο χρόνο.

Αλλά οι εκπτώσεις έχουν το κακό ότι περιορίζουν περαιτέρω τον τζίρο μιας επιχείρησης, άρα και τη ρευστότητά της, λειτουργώντας επομένως σαν "φαύλος κύκλος". Έτσι, η μείωση 9,2% του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ στο εννεάμηνο δεν προήλθε μόνο από την μεγάλη απώλεια μεριδίου που κατέληξε στον ανταγωνισμό, αλλά και από την έκπτωση 15% που παρέχει από την 1η Ιουλίου στους συνεπείς της πελάτες.

Και αν η φετινή χρονιά ήταν για τη ΔΕΗ δύσκολη, η επόμενη προμηνύεται δυσκολότερη. Ακόμη και αν τηρήσει πιστά το διακανονισμό και το σύνολο των 600.000 οφειλετών, που σύμφωνα με τον επικεφαλής της Μ. Παναγιωτάκη έχει ενταχθεί σε αυτόν, το ερώτημα είναι τι γίνεται με το 1,5 σχεδόν εκατομμύριο που συνεχίζουν να έχουν ληξιπρόθεσμα. Δύσκολα θα περίμενε κανείς από την (όποια) κυβέρνηση, πόσο μάλλον σε μια τέτοια πολιτική συγκυρία, να δώσει το ελεύθερο στη διοίκηση της ΔΕΗ για μαζικές αποκοπές ρεύματος.

Από τα φέσια...

Δίχως διάθεση για κινδυνολογία, το 2017 ανατέλλει για τη ΔΕΗ με τα εξής δεδομένα. Πρώτη πληγή, τα ληξιπρόθεσμα από νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κράτος που κυμαίνονται κάπου μεταξύ 2 και 2,5 δισ. ευρώ (σχεδόν όσο το 35%-40% του τζίρου της), όταν η ίδια χρωστά 900 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές και εργολάβους της, πολλά εκ των οποίων ληξιπρόθεσμα. Μόνο το κράτος χρωστά γύρω στα 250 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, ενώ η ΛΑΡΚΟ της οφείλει περί τα 300 εκατευρώ, που λέγεται ότι αυξάνονται με ρυθμό 5 εκατ. ευρώ το μήνα.

Αυτά είναι που θα έπρεπε να απασχολούν την κυβέρνηση και όχι το αν θα χρειαστεί να πουλήσει κάποιες μονάδες για να βάλει στο ταμείο της ρευστό ή να διαθέσει το 17%, κάτι που ούτως ή άλλως, με τόσα προβλήματα που κουβαλά η επιχείρηση, κανέναν επενδυτή δεν θα ενδιέφερε στην παρούσα φάση.

... στις δημοπρασίες

Δεύτερη πληγή, η εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές για το άνοιγμα της αγοράς. Σε αυτή την ΔΕΗ, η κυβέρνηση μετέφερε μέσω των δημοπρασιών υποχρεωτικής πώλησης ρεύματος που περηφανεύεται ότι πέτυχε έναντι της "Μικρής ΔΕΗ", την υποχρέωση να περιορίσει σταδιακά το μερίδιό της σε χονδρική και λιανική ως το 2019, στο 49,5%. Αυτό σημαίνει ότι θα απολέσει 2,5 δισ. ευρώ τζίρο από τα περίπου 6 δισ. ευρώ σήμερα, δίχως το παραμικρό αντάλλαγμα. Στο ταμείο της θα βάλει λιγότερα χρήματα απ’ ότι αν πωλούσε κανονικά τις ίδιες ποσότητες ρεύματος στη σποτ αγορά, αφού αναγκάζεται να το διαθέτει σε τιμή κάτω από την αντίστοιχη χονδρική. Μόνο για τη διετία 2017-2018, η ζημιά για την επιχείρηση από τις δημοπρασίες, έχει υπολογιστεί από την ίδια σε 300 εκατ. ευρώ. 

Από τις οφειλές σε θυγατρικές...

Τρίτο μεγάλο πρόβλημα, οι καθυστερούμενες οφειλές προς τις θυγατρικές της. Αυτή η ΔΕΗ χρωστά γύρω στα 500 εκατ. ευρώ στις θυγατρικές της, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, και τα οποία δεν πληρώνει επικαλούμενη την έλλειψη ρευστότητας λόγω των υπέρογκων ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών προς αυτήν. Η υπόθεση φέρεται να έχει πάρει τη δικαστική οδό.

...στα δάνεια

Το τέταρτο ζήτημα αφορά την εξυπηρέτηση του δανεισμού της. Η επιχείρηση καλείται από του χρόνου να αναχρηματοδοτήσει λήξεις δανείων ύψους 640 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά και ομόλογο 200 εκατ. ευρώ για το οποίο η διοίκησή της έχει διαβεβαιώσει ότι μπορεί να εξετάσει ακόμη και την αναχρηματοδότησή του, με την έκδοση νέου. Άγνωστο πως θα το καταφέρει, αφού η ΔΕΗ εξαρτάται αποκλειστικά από τα σκαμπανεβάσματα της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι δηλαδή ΕΛΠΕ που λόγω εξωστρέφειας πέτυχαν να αναχρηματοδοτήσουν δικό τους ομόλογο με 4,87%.

Και από το τέλος προμηθευτή...

Το πέμπτο αφορά την κάλυψη του ελλείμματος των ΑΠΕ. Το καλοκαίρι η κυβέρνηση, μέσω του νέου πλαισίου για τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μετέφερε στην επιχείρηση το μεγαλύτερο μέρος από το "λογαριασμό" του ελλείμματος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ύψους περίπου 380 εκατ. ευρώ για τη διετία 2016-2017. Η ρύθμιση προβλέπει τη μεταφορά του ελλείμματος στους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος κατ’ αναλογίαν του μεριδίου τους στην αγορά. Τούτο σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα επωμιστεί ένα ποσό γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, αφού συγκεντρώνει το 88% της λιανικής.

...στην απόσχιση του ΑΔΜΗΕ

Τέλος, ο έκτος πονοκέφαλος αφορά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, η οποία μεταφράζεται σε απώλεια 180 εκατ. ευρώ από τον κύκλο εργασιών της ΔΕΗ. Ευτυχώς που θα εισπράξει 320 εκατ. ευρώ από την πώληση του 24% στους Κινέζους, δίχως ωστόσο να είναι σαφές τι άλλο ποσό (και πότε) θα βάλει στο ταμείο της. Και αυτό καθώς τροπολογία που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, οδηγεί στη μείωση του ποσού με το οποίο το Δημόσιο, μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, θα αποκτήσει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ. Και αυτό καθώς βάσει των προβλεπομένων, το τίμημα θα προσδιοριστεί από ανεξάρτητο εκτιμητή, και όχι αναλογικά, και βάσει της τιμής που κατέβαλε ο επενδυτής για το 24%.

Το πόσο ζοφερή είναι η κατάσταση στη ΔΕΗ αποδεικνύει περίτρανα το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά, συμβαίνει να συμφωνούν για το πρόβλημα η διορισμένη από τη κυβέρνηση διοίκηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Μόνο στα νούμερα διαφωνούν. Τριακόσια εκατ. ευρώ, είχε εκτιμήσει τον Νοέμβριο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Σ. Γούτσιος ότι θα χάσει τη διετία 2017-2018 η εταιρεία από τις δημοπρασίες, το ίδιο ποσό είχε προβλέψει και ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ Κ.Σκρέκας, αλλά μόνο για του χρόνου. Τριακόσια εκατ. ευρώ επιβάρυνση από τον λογαριασμό του ελλείμματος των ΑΠΕ είχε υπολογίσει συνολικά ο Σκρέκας, στα 400 εκατ. ευρώ την είχε εκτιμήσει ο Γούτσιος.

Το προσωπικό και οι μονάδες

Τα νούμερα δείχνουν ότι αργά αλλά σταθερά η ΔΕΗ καταρρέει, αλλά ακριβώς επειδή είναι μια συστημική επιχείρηση, ό,τι και να γίνει, θα διασωθεί, που σημαίνει ότι όποιος και να κυβερνά τα επόμενα χρόνια, θα χρειαστεί να πάρει γενναίες αποφάσεις.

Είναι για παράδειγμα δυνατόν όταν το 2020 ο τζίρος της επιχείρησης θα είναι 50% μικρότερος από τον σημερινό, η ΔΕΗ, ακόμη και αν της αφαιρεθούν οι 1.450 του ΑΔΜΗΕ, να συνεχίσει να απασχολεί 16.900 εργαζόμενους όσους στο τέλος του 2015; Είναι δυνατόν να συνεχίσει να επιδεικνύει την ίδια ανοχή σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, όταν αυτά σχηματίζουν ένα βουνό;

Τα ίδια ερωτήματα αφορούν και την πώληση μονάδων. Σε μια χρονιά που η ανάγκη για ρευστότητα θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, αρκετοί εκτιμούν ότι υπό την πίεση και της πρόσφατης απόφασης του Ευρωδικαστηρίου για το λιγνίτη, η ΔΕΗ θα οδηγηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε πώληση μέρους ή ολόκληρων κάποιων από τις καλές μονάδες της. Μπορεί επισήμως να αποτελεί ακόμη θέμα-ταμπού, ανεπισήμως ωστόσο συζητείται τόσο εντός της επιχείρησης, όσο και σε κάποια κυβερνητικά γραφεία.

http://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: