DEH

DEH

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Υπερφιλόδοξα σχέδια φέρνουν στην «αυλή» του ΑΔΜΗΕ οι Κινέζοι της State Grid

 Θοδωρής Παναγούλης   
Την εντύπωση ότι οι Κινέζοι της  State Grid έχουν θέσει ως στρατηγική τους επιλογή το να ενισχύσουν με κάθε τρόπο την παρουσία τους στο ηλεκτρικό γίγνεσθαι  της Ευρώπης αποκόμισαν τα στελέχη της ΔΕΗ του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ που συνομιλούν τις τελευταίες ημέρες με τους Κινέζους επιτελείς που βρίσκονται στην Αθήνα και σήμερα υπογράφουν με την ΔΕΗ για την εξαγορά του 24% του Διαχειριστή.
Ο λόγος για τον οποίο οι Κινέζοι επιδιώκουν την είσοδό τους στην ευρωπαϊκή αγορά είναι ότι «βλέπουν» σοβαρές προοπτικές, όχι βεβαίως στο μικρό ελληνικό σύστημα, αλλά στην ενοποίηση του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού συστήματος.
Σύμφωνα  με πληροφορίες του energypress τα στελέχη της State Grid έχουν αναφέρει κατά τις συνομιλίες τους ότι προσβλέπουν σε συμμετοχή τους στα έργα ενίσχυσης των ηλεκτρικών δικτύων της Βαλκανικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε ακόμα μεγαλύτερα projects που θεωρούν ότι θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Αφρικής – Ευρώπης.
Στα έργα αυτά, όπως λένε, θα μπορούσε εν τινι μέτρω να συμμετάσχει και ο ΑΔΜΗΕ ως ευρωπαϊκή, έστω και μικρή, εταιρεία.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι Κινέζοι δηλώνουν ότι τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης επί ελληνικού εδάφους, όπως η σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με την Κρήτη, είναι έργα «εύκολα» που μπορούν και πρέπει να γίνουν «πολύ γρήγορα».
Ανεξάρτητα πάντως από το γεγονός ότι τα σχέδια των Κινέζων μπορούν να χαρακτηριστούν υπερφιλόδοξα, ειδικά σε σχέση με το μέγεθος και το ρόλο του ΑΔΜΗΕ, πρέπει να σημειωθεί ότι η State Grid είναι πράγματι, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, μια εταιρεία πραγματικός κολοσσός: τροφοδοτεί περίπου 1,5 δις. καταναλωτές, έχει εγκαταστήσει περίπου 320 εκατ. έξυπνους μετρητές και έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένα τα τμήματα έρευνας και τεχνολογίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: