DEH

DEH

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΗ - Αποσύρονται οριστικά έξι παλιές μονάδες

ΔΕΗ: Αποσύρονται οριστικά έξι παλιές μονάδες
Σε οριστική διαγραφή βαίνουν μονάδες της ΔΕΗ. Πόσες και με ποια ισχύ. Πώς επηρέασε η οικονομική κρίση και η συνακόλουθη μείωση στη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος.
Στην οριστική διαγραφή από τα μητρώα μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ προχωρά και τυπικά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Πρόκειται για μονάδες συνολικής ονομαστικής ισχύος 1.015 μεγαβάτ και πραγματικής αποδιδόμενης ισχύος 945 μεγαβάτ, οι οποίες έχουν ήδη αποσυρθεί λόγω υψηλού κόστους, μόνιμης βλάβης ή προβληματικής λειτουργίας.
Πρόκειται για τις πετρελαϊκές μονάδες Λαυρίου και Αλιβερίου (τέσσερις μονάδες συνολικής ισχύος 730 μεγαβάτ), μία μονάδα του ΑΗΣ Κερατσινίου, η οποία το 1992 είχε μετατραπεί για καύση φυσικού αερίου (ισχύος 160 μεγαβάτ) και τη λιγνιτική μονάδα Νο 3 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας (ισχύος 125 μεγαβάτ).
Η τελευταία κρίθηκε ως μη επιδεχόμενη επισκευής, μετά τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστη από πυρκαγιά που ξέσπασε εκεί πριν από δύο χρόνια.
Οι τέσσερις πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ στην ουσία είχαν πάψει να λειτουργούν εδώ και μία πενταετία, όταν δηλαδή λόγω της οικονομικής κρίσης η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε (και συνεχίζει να μειώνεται) σημαντικά. Για ένα διάστημα, ετέθησαν σε καθεστώς εφεδρείας για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και πλέον επίκειται και τυπικά η οριστική διαγραφή τους. Εκτός από τις παραπάνω μονάδες, μέχρι στιγμής η ΔΕΗ έχει αποσύρει πλήρως τέσσερις λιγνιτικές μονάδες, τις Πτολεμαΐδα 1 και 2 και Μεγαλόπολη 1 και 2.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η αποσυρόμενη ισχύς μονάδων της ΔΕΗ υποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό από νέες μονάδες που λειτουργούν (φυσικού αερίου Αλιβερίου και Μεγαλόπολης), είτε κατασκευάζονται (Πτολεμαΐδα 5), ενώ υπάρχει και ένα θετικό υπόλοιπο ισχύος το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει η ΔΕΗ, εισφέροντάς το ως περιουσιακό στοιχείο σε συζητούμενα μικτά σχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: