DEH

DEH

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΗ. Πρέπει να χάσει μερίδιο 13% μέχρι το τέλος του 2017

της Μανταλένας Πίου

Ο τελικός στόχος είναι ως το 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική να έχει πέσει κάτω από το 50% στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Μερίδιο αγοράς της τάξης του  13% καλείται να χάσει η ΔΕΗ ως το τέλος του 2017 σε σχέση με αυτό που είχε στα τέλη
Νοεμβρίου και να ανταπεξέλθει σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, που θα προκαλέσουν τη βύθιση των εσόδων της, χωρίς καμία πρόβλεψη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, για τις αναγκαίες περικοπές κόστους.  Την ίδια στιγμή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ  η ίδια χρωστά σε προμηθευτές και φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού κοντά στα 700 εκατ. ευρώ και  μέσα στο 2017 πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δάνεια  640 εκατ. ευρώ

Μάλιστα, θα χάσει και τα έσοδα από τη θυγατρική της, τον  ΑΔΜΗΕ, ο οποίος περνά στον έλεγχο του δημοσίου και στους Κινέζους της State Grid International. 

Με βάση τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, στις  30 Σεπτεμβρίου 2016  οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους προμηθευτές ανέρχονταν στα 134 εκατ. ευρώ, προς τον ΑΔΜΗΕ σε 304 εκατ. ευρώ και προς την άλλη θυγατρική, τον ΔΕΔΔΗΕ 225 εκατ. ευρώ. 

Για το ακριβές ύψος των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών επίσημα στοιχεία δεν έχουν δοθεί. Ως τις αρχές του μήνα στο πρόγραμμα διακανονισμού με τις 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή είχαν ενταχθεί 580.000 πελάτες με  οφειλές ύψους 1,15 δισ. ευρώ και ως  το τέλος του 2016, οπότε λήγει το πρόγραμμα, η πρόβλεψη είναι ότι θα έχουν ενταχθεί συνολικά  600.000 πελάτες για οφειλές 1, 2 δισ. ευρώ. 

Πληροφορίες φέρουν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων (συμπεριλαμβανομένων των χρεών που έχουν ρυθμιστεί) σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Η εισπραξιμότητα στους τρέχοντες λογαριασμούς παραμένει χαμηλή, ενώ  οι ρυθμισμένες οφειλές θα ξεπληρωθούν σε τρία χρόνια – με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι οφειλέτες δεν θα εγκαταλείψουν το πρόγραμμα. Τα ποσά που έχουν εισπραχθεί ως τώρα είναι ελάχιστα αφού αποτελούν ένα μικρό κλάσμα της συνολικής οφειλής. 

Σε λογιστικό επίπεδο πάντως η ρύθμιση απέδωσε αφού μείωσε δραστικά τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις (που είχαν αυξηθεί εντυπωσιακά το 2015), επιτρέποντας στην εταιρία να βελτιώσει τα κέρδη της στο εννεάμηνο. 

Στον τομέα των εσόδων όμως τα περιθώρια συνεχώς στενεύουν. 

Μόνον από τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού τύπου ΝΟΜΕ,  η ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα χάσει  περί τα 300 εκατ. ευρώ το 2017 - και αυτό χωρίς να δημοπρατηθούν οι αυξημένες ποσότητες που ζητούν οι δανειστές.

Για το 2017 η ΔΕΗ, βάσει του μνημονίου, έχει δεσμευτεί να δημοπρατήσει το 12% της παραγωγής της στο διασυνδεδεμένο σύστημα, ενώ ακόμα δεν έχει λυθεί το ζήτημα του πρόσθετου 8%, δηλαδή της ποσότητας που δημοπράτησε τον Οκτώβριο του 2016 και οι δανειστές ζητούν να δοθεί εκ νέου του 2017, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στο τέλος της επόμενης χρονιάς θα έχει χάσει το 20% του μεριδίου που είχε το 2015. 

Τον Νοέμβριο το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά (διασυνδεδεμένο  σύστημα) είχε πέσει στο 88,7% σε σχέση με το 94% του Νοεμβρίου 2015 και του  95,24% του Αυγούστου 2015 που είναι ο μήνας αναφοράς σε σχέση με τις μνημονιακές δεσμεύσεις για τη διαρκή μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ. 

Αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 2017- που αποτελεί τον πρώτο σταθμό με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο του Μαΐου 2016-η ΔΕΗ θα πρέπει να χάσει στη λιανική πάνω από 13 ποσοστιαίες μονάδες. 

Ο τελικός στόχος είναι ως το 2020 το μερίδιο της  ΔΕΗ στη λιανική να έχει πέσει κάτω από το 50% στο διασυνδεδεμένο σύστημα. 

 Η διοίκηση της εταιρίας προετοιμάζει την πώληση δύο θυγατρικών με πελατολόγιο, προκειμένου να μειώσει το μερίδιο λιανικής.  Ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει τι θα κάνει για να περικόψει κόστος, αφού αν διατηρήσει ίδιο κοστολόγιο με  τους μισούς πελάτες και πάνω- κάτω τον μισό τζίρο το  σίγουρο είναι πως θα καταρρεύσει. 

Με την απώλεια μεριδίου- περίπου 1% κάθε μήνα- μέσα στο 2016 ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ έπεσε στο 9μηνο κατά 411,2 εκατ. ευρώ ή 9,2% κάτω σε σχέση με το 9μηνο 2015, στα 4.040,8 εκατ. ευρώ. 

Στην Κρήτη, όπου η αγορά ηλεκτρισμού απελευθερώθηκε στις 21 Ιουνίου, η ΔΕΗ ως το τέλος Νοεμβρίου είχε χάσει περίπου 5% της λιανικής. Από 1/1/2017 απελευθερώνεται και η αγορά της Ρόδου. 

Από την έκπτωση του τιμολογίου ρεύματος (χρέωση ενέργειας) κατά 15% στους συνεπείς πελάτες, που ισχύει από τον Ιούλιο η ΔΕΗ έχασε εισπράξεις 83 εκατ. ευρώ. 

Μία πρόχειρη αναγωγή του ποσού αυτού σε ετήσια βάση δίνει απώλειες της τάξης  των 332 εκατ. ευρώ. 

Με ανάλογο ύψους ποσό εκτιμούν ορισμένοι  ότι μπορεί να επιβαρυνθεί η ΔΕΗ το 2017 λόγω της «χρέωσης προμηθευτή» για τις ΑΠΕ, βάσει του νέου καθεστώτος για τις ΑΠΕ . 

Πάντως, από τον Οκτώβριο που εφαρμόστηκε το μέτρο , κανένας προμηθευτής ρεύματος δεν έχει ανακοινώσει μετακύληση της  χρεώσης (ή μέρους αυτής),  στους καταναλωτές, περιμένοντας ίσως τι θα κάνει ο μεγάλος παίκτης,  η ΔΕΗ, αλλά και τα πραγματικά επίπεδα στα οποία τείνει να διαμορφωθεί η σχετική δαπάνη. 

Σοβαρό πλήγμα για τα έσοδα της ΔΕΗ είναι η δημοπρασίες, καθώς επί της ουσίας η επιχείρηση καλείται να δώσει το πιο κερδοφόρο κομμάτι της παραγωγής της (ηλεκτρισμό παραγόμενο από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες) σε χαμηλές τιμές. Ορισμένοι εκτιμούν τις απώλειες από τις δημοπρασίες σε ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ το 2017

Μειωμένα θα είναι και τα έσοδα της Επιχείρησης από την πώληση του ΑΔΜΗΕ., καθώς με τροπολογία του  υπουργού Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού -θα διεξαχθεί νέα αποτίμηση-για το 25% των μετοχών της εταιρίας που θα μεταβιβαστούν στο δημόσιο. Έτσι η ΔΕΗ δεν θα εισπράξει τα περίπου 333 εκατ. ευρώ, στα οποία προσέβλεπε με βάση τον προηγούμενο νόμο, ο οποίος όριζε ότι το δημόσιο θα καταβάλει τίμημα ανάλογο με αυτό που  θα δώσει ο στρατηγικός επενδυτής. Η State Grid θα πληρώσει 320 εκατ. ευρώ για το 24% των μετοχών.  

Ο ΑΔΜΗΕ, πάντως,  αποτελούσε για τη ΔΕΗ μία σταθερή πηγή εσόδων- με καθαρά κέρδη της τάξης των 51 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2016..

Αν προστεθεί η μεταβλητότητα στις δαπάνες για τις αγορές καυσίμων και δικαιωμάτων ρύπων είναι προφανές ότι το 2017 θα είναι μία από τις δυσκολότερες χρονιές για τη ΔΕΗ. Το ερώτημα είναι αν η εταιρία θα μπορέσει να ανταπεξέλθει ή τουλάχιστον να βρει μία νέα ισορροπία ή αν αυτή η κατάσταση τελικώς θα την συνθλίψει, με ότι συνεπάγεται για την αγορά ηλεκτρισμού και την οικονομία

Δεν υπάρχουν σχόλια: