DEH

DEH

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Ενάντια στον φόρο άνθρακα οι γερμανικές λιγνιτικές μονάδες

Οι γερμανικές εταιρείες ηλεκτρισμού ελπίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα θέσει τελικά σε ισχύ νομοθεσία με την οποία θα επιβάλλεται φόρος άνθρακα στις λιγνιτικές μονάδες από την 1η Ιουλίου, ενώ ταυτόχρονα θα τους προσφέρει αποζημιώσεις για να θέτουν τις παλαιότερες μονάδες τους σε εφεδρεία.
Στόχος είναι να μειωθούν οι ρύποι του κλάδου του άνθρακα κατά 22 εκατ. τόνους. Ο υπουργός Ενέργειας, Γίγκμαρ Γκάμπριελ, τόνισε σχετικά ότι η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές λύσεις. Πιθανότατα θα προωθηθεί μια λύση με την οποία σταθμοί ισχύος 2,7 γιγαβάτ με καύσιμο τον λιγνίτη θα τεθούν σε εφεδρεία έναντι αποζημίωσης, θεωρούν οι αναλυτές. Οι μονάδες αυτές ανήκουν στις εταιρείες RWE, Vattenfall και Mibrag και στόχος τους είναι να αποφευχθεί το πρώτο μέτρο, δηλαδή ο φόρος.
Ο Γκάμπριελ τόνισε ότι προκειμένου η Γερμανία να πετύχει τον κλιματικό της στόχο, θα χρειαστεί περαιτέρω μείωση ρύπων μέσω του τριπλασιασμού των επιδοτήσεων για φιλικότερη προς το περιβάλλον ηλεκτροπαραγωγή, όπως η συμπαραγωγή, γεγονός που μεταφράζεται σε ετήσιο κόστος 1,5 δις. ευρώ προς τους καταναλωτές.
Τέλος, να σημειωθεί ότι αν η Γερμανία αποσύρει λιγνιτικές μονάδες 2,7 γιγαβάτ, αυτό αντιστοιχεί στο 1,5% της εγκατεστημένης ισχύος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: