DEH

DEH

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Θέμα Αξιοπιστίας και Εμπιστοσύνης και για τις Ελληνικές Ενεργειακές Εταιρίες

Την στιγμή που οι Ευρωπαίοι εταίροι αλλά και η ίδια η Κομισιόν τις τελευταίες ημέρες θέτουν επιτακτικά θέμα εμπιστοσύνης προς την Ελληνική κυβέρνηση αλλά και συνολικά προς το Ελληνικό πολιτικό σύστημα ως προς την δυνατότητα του να υλοποιήσει τις οποίες μεταρρυθμίσεις αποφασιστούν στο πλαίσιο μιας νέας δανειακής συμφωνίας, την απογοήτευση τους προς τις μεγάλες Ελληνικές ενεργειακές εταιρείες είχαν εκφράσει οι ξένοι μέτοχοι και ομολογιούχοι πολύ ενωρίτερα. Μία απλή ανάγνωση της αρνητικής πορείας των τιμών των εταιρικών ομολόγων Ελληνικών ενεργειακών τους τελευταίους μήνες στα χρηματιστήρια Λουξεμβούργου, Λονδίνου και Φρανκφούρτης, όπου και διαπραγματεύονται, φανερώνει τον κλονισμό επενδυτών ως προς τις προοπτικές των μεγάλων εταιρειών του ενεργειακού κλάδου και κατά συνέπεια ως προς την ίδια την Ελληνική αγορά ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα το Ευρωομόλογο της ΔΕΗ των 700 εκατομμυρίων ευρώ που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014, τότε που η Ελληνική κυβέρνηση βγήκε για πρώτη φορά στις αγορές μετά το 2010, έχει χάσει 50.33% της αξίας του με την μεγαλύτερη πτώση κατά 20 μονάδες να έχει σημειωθεί τις τελευταίες 15 ημέρες από τότε δηλαδή που επιβλήθηκαν τα capital controls και οι Τράπεζες ετέθησαν σε υποχρεωτική αργία. Ανάλογη πτώση είχε υποστεί το ομόλογο της ΔΕΗ στα τέλη Ιανουαρίου με μέσα Φεβρουαρίου όταν την διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όταν ο νέος τότε υπουργός ενέργειας, κ. Παν. Λαφαζάνης, επιβεβαίωσε πλήρως τα προεκλογικά σχέδια της κυβέρνησης περί μίας άνευ εκπτώσεων κρατικοποίησης του συνόλου των εταιρειών του ενεργειακού τομέα. Τότε το ομόλογο της ΔΕΗ έχασε σχεδόν 15 μονάδες σε δύο τρεις ημέρες για να τις ανακτήσει όμως μετά από ένα μήνα ενώ ακολούθως επανήλθε στην καθοδική πορεία του. Βέβαια η αρχική πτωτική τροχιά είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2014 όταν είχε διαφανεί η αδυναμία ολοκλήρωσης της τότε αξιολόγησης της τρόικα του Ελληνικού προγράμματος και η αναπόφευκτη πορεία προς τις εκλογές.
Με λιγότερες απώλειες εμφανίζεται το Ευρωομόλογο των ΕΛΠΕ ύψους 500 εκ. ευρώ που εκδόθηκε τον Μάιο του 2013 η αξία του οποίου έχει μειωθεί κατά 32.21% με την μεγαλύτερη πτώση κατά 25 μονάδες να σημειώνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αλλά και το αντίστοιχο ευρωομόλογο της Motoroil έχει και αυτό υποστεί σχετική καθίζηση από τις αρχές Ιουνίου μέχρι την περασμένη εβδομάδα έχοντας χάσει 18 μονάδες και συνολικά 23% της αξίας του.
Τα ανωτέρω στοιχεία δείχνουν με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο την δεινή θέση των τριών μεγάλων Ελληνικών ενεργειακών επιχειρήσεων ως προς την αξιολόγηση τους από τους διεθνείς επενδυτές οι οποίοι και έχουν επενδύσει στα ευρωομόλογα τους. Είναι σαφές ότι οι εταιρείες αυτές, όπως και άλλες Ελληνικές επιχειρήσεις με μετοχές και ομόλογα που διαπραγματεύονται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές (λ.χ. Βιοχάλκο, 3Ε, Aegean Marine Petroleum), έχουν πληγεί ως προς την αξιοπιστία τους και τις προοπτικές τους ως αποτέλεσμα της πλήρους κατάρρευσης εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα συνολικά αποτέλεσμα της άκρως τυχοδιωκτικής πορείας της οικονομίας, την ευθύνη για την οποία από πλευράς κυβέρνησης είχε σχεδόν αποκλειστικά (και χωρίς ουδεμία όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία εποπτεία από τον πρωθυπουργό) ένα άκρως ιδιόρρυθμο και προβληματικό άτομο χωρίς την παραμικρή διοικητική ικανότητα και γνωστό θιασώτη της θεωρίας των παιγνίων την οποία και εφήρμοσε ανεξέλεγκτα με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.
Την κακοτυχία και αρνητική πορεία των Ευρωομολόγων του ενεργειακού κλάδου επηρέασαν άμεσα ως ήτο λογικό η κατάρρευση και τελικά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών λόγω της τραπεζικής αργίας. Ουσιαστικά, με την αργία των 11 ημερών που συμπληρώνονται σήμερα, έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος για την πιο ρηχή ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στις 31 Οκτωβρίου 2007 η αξία του ελληνικού χρηματιστηρίου επί εποχής ευρώ, στα 202,5 δις ευρώ (5.344,50 μονάδες ο Γενικός Δείκτης). Σε λιγότερο από 8 χρόνια η ελληνική αγορά έχασε 153,992 δις ευρώ από την κεφαλαιοποίηση, ο Γενικός Δείκτης βούλιαξε 85,05% και η πλειοψηφία των μετοχών κατέγραψε απώλειες άνω του 50% επιστρέφοντας στα επίπεδα του 1989.
Ο πυθμένας της οκταετούς πτώσης κατεγράφη στη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου 2012. Εκείνη την ημέρα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 476,36 μονάδες (επίπεδα Ιανουαρίου 1990) και η κεφαλαιοποίηση κατέρρευσε στα 18,794 δις ευρώ. Για μία ακόμη φορά απεδείχθη η θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ της καταστροφικής πορείας της Ελληνικής οικονομίας, της κατάρρευσης του Χ.Α. και των τεράστιων απωλειών των Ελληνικών ευρωομολόγων.
Στην νέα εποχή ανοικοδόμησης που όλοι ελπίζουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσει τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρότερες Ελληνικές ενεργειακές επιχειρήσεις και οργανισμοί θα δώσουν την δική τους μάχη για επιβίωση και ανάκτηση της άδικα, και χωρίς δική τους ευθύνη, τρωθείσας αξιοπιστίας τους. Θα χρειασθούν χρόνος, θάρρος, συστηματικές προσπάθειες και προσήλωση σε συγκεκριμένους στόχους και προπάντως εξωστρέφεια προκειμένου να πεισθούν οι αγορές ότι οι ενεργειακές ελληνικές επιχειρήσεις όχι μόνο έχουν ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης που βρέθηκε η χώρα αλλά αυτές είναι που θα πρωτοστάτησαν στην εθνική προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας.

πηγή energria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: