DEH

DEH

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Τα Capital Controls Εμποδίζουν την Έναρξη Κατασκευής της Πτολεμαΐδας 5

Την ομαλοποίηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος αναμένουν τόσο η ΔΕΗ όσο και η ανάδοχος κοινοπραξία, για να «ξεκλειδώσει» η διαδικασία πληρωμής της προκαταβολής, που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη κατασκευής του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energia. gr, η προκαταβολή των 200 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ στη μειοδότρια κοινοπραξία της Τέρνα, με υπεργολάβο τη Mitsubishi Hitachi Power Systems Europe, προϋποθέτει την κατάθεση πρώτα εγγυητικών επιστολών από την τελευταία, οι οποίες θα πρέπει να είναι ισόποσες ή και λίγο μεγαλύτερες του ποσού της προκαταβολής. Όμως, εξαιτίας των capital controls αυτό δεν έχει γίνει δυνατό ως τώρα. Συνεπώς, ούτε η ΔΕΗ μπορεί να προχωρήσει στην πληρωμή της προκαταβολής, η οποία, ωστόσο, είναι διασφαλισμένη, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές της Επιχείρησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energia. gr, καταβάλλεται προσπάθεια ακόμη και σήμερα και από τις δύο πλευρές να βρεθεί λύση, ώστε να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Μάλιστα, το μέλος του δ.σ. της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων Παντελής Καραλευθέρης απηύθυνε έκκληση την προηγούμενη εβδομάδα προς την κυβέρνηση να βοηθήσει με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση αυτή.
Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για την κατάθεση της προκαταβολής από τη ΔΕΗ στην Τέρνα, ύστερα από την έκδοση της άδειας δόμησης για το project λήγει στις 15 Ιουλίου. Σε αυτή τη φάση και με τα πρόσθετα ζητήματα που έχουν ανακύψει, για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη, εάν θα εξαντληθεί το διάστημα αυτό, ή εάν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία νωρίτερα.
Πάντως, η διοίκηση της ΔΕΗ με επιστολή της διατύπωσε τις ευχαριστίες της προς τους αρμόδιους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Εορδαίας, για την «εργώδη προσπάθεια, για την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης της άδειας δόμησης».
Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, που θα καίει ως καύσιμο λιγνίτη, θα διαθέτει μονάδα ισχύος 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια, για τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας. Θα ανεγερθεί στο εξαντλημένο ορυχείου Κομάνου, του λιγνιτικού πεδίου Πτολεμαΐδας, που ανήκει στο δήμο Εορδαίας. Το συμβατικό τίμημα συμφωνήθηκε στο 1,389 δισ. ευρώ. Για τη χρηματοδότηση μέρους του project η ΔΕΗ έχει εξασφαλίσει από το γερμανικό οργανισμό ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων Euler-Hermes κοινοπρακτικό δάνειο 739 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: