DEH

DEH

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Στο Εφετείο το συνδικαλιστικό «πάρτι» στη ΔΕΗ. Σύμφωνα με την κατηγορία, δεκάδες χιλιάδες ευρώ φέρεται να δόθηκαν παράνομα σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, πολυτελή ταξίδια και δώρα, γεύματα και άλλες παροχές

Γραφεία της ΔΕΗ
Συντάκτης: Μαρία Ζαχαροπούλου
 
Πρωτοκλασάτα ονόματα, πρώην κορυφαία στελέχη της ΔΕΗ, συνδικαλιστές πρώτης γραμμής, αλλά και στελέχη τουριστικών πρακτορείων καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου της Αθήνας για το σκάνδαλο με τις συνδικαλιστικές δαπάνες δεκάδων χιλιάδων ευρώ στη ΔΕΗ, την τριετία 2008-2011.
Σύμφωνα με το βούλευμα, συνολικά 59 κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο, αντιμετωπίζοντας, κατά περίπτωση, τα κακουργήματα της απιστίας κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της άμεσης συνέργειας σε απιστία, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της ΔΕΗ.
Πρωταγωνιστές στην πολύκροτη υπόθεση, ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, ο πρώην αρχισυνδικαλιστής, Ρίζος Ρίζος, και η κόρη του, Χριστιάννα Ρίζου, ο πρώην γενικός γραμματέας του σωματείου, Ευάγγελος Μπουζούλας, ο πρώην ταμίας του σωματείου, Κωνσταντίνος Κατσαρός, οι πρώην πρόεδροι της ΔΕΗ, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, Αρθούρος Ζερβός και Τάκης Αθανασόπουλος, και ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ, Κίμων Στεριώτης.
Σύμφωνα με την κατηγορία, δεκάδες χιλιάδες ευρώ φέρεται να δόθηκαν παράνομα σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, πολυτελή ταξίδια και δώρα, γεύματα και άλλες παροχές.
Η Δικαιοσύνη ερεύνησε την έκδοση τιμολογίων τα οποία ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ, όπως επίσης και δάνειο ύψους 500.000 ευρώ της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, που δόθηκε χωρίς εγγυήσεις και δεν επεστράφη. Επιπλέον, στο παραπεμπτικό βούλευμα γίνεται λόγος για δαπάνη 300.000 ευρώ από τη ΔΕΗ, ποσό που προοριζόταν για μελέτη η οποία όμως ουδέποτε εκπονήθηκε.
Στο υπ. αριθμ. 1148/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, που αριθμεί περισσότερες από 600 σελίδες, καταγράφονται στοιχεία για τις «χρυσές επιχορηγήσεις».
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα, «από τον έλεγχο παραστατικών των δαπανών των ετών 2008 έως και 2011 που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα υποβληθέντα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες πολυτελών ταξιδιών, δώρων κ.λπ. ή σε χρήση υπηρεσιών από μη δικαιούχους, καθώς και σε κάλυψη κινητοποιήσεων ή νομικών υπηρεσιών, στρεφόμενων μάλιστα κατά της εταιρείας» και υπογραμμίζεται πως «στις πλείστες των περιπτώσεων, δεν αναγράφεται επί του παραστατικού ο σκοπός (του ταξιδιού, του γεύματος κ.λπ.) ούτε τα ονόματα των συμμετεχόντων, ώστε να καθίσταται εφικτός ο ουσιαστικός έλεγχος της δαπάνης».
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από τους δικαστές, είχε βρεθεί και τρόπος οι εμπλεκόμενοι να ξεπερνούν τις περιπτώσεις που δεν εγκρίνονταν οι δαπάνες: «Σε περιπτώσεις που υπήρξε αντίρρηση έγκρισης της δαπάνης από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και ιδίως τους εκάστοτε διευθυντές της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων, οι οποίοι διενεργούσαν τον πιο πάνω τυπικό έλεγχο, αυτή κάμφθηκε στη συνέχεια με απατηλό τρόπο, με επακόλουθο την πληρωμή της δαπάνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: