DEH

DEH

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Σε 36 δόσεις οι οφειλές προς τη ΔΕΗ. ΤΑ 1,9 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ

Εκστρατεία προσέλκυσης του ενός εκατομμυρίου οφειλετών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ξεκίνησε η ΔΕΗ προσπαθώντας να περιορίσει τα χρέη ύψους 1,9 δισ. ευρώ που έχει από νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Η συνέπεια ως προς την εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών αποτελεί προϋπόθεση για την τήρηση των διακανονισμών.
Η συνέπεια ως προς την εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών αποτελεί προϋπόθεση για την τήρηση των διακανονισμών.
Eθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα διακανονισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών κάνοντας ευκολίες πληρωμής με δόσεις που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 36.
Τις νέες ρυθμίσεις παρουσίασαν ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.
Οικογένειες, επαγγελματίες, βιοτεχνίες, βιομηχανίες ακόμη και «μπαταξήδες» αλλά και όσοι έχουν εντοπιστεί να κλέβουν... ρεύμα μπορούν να προσέρχονται στα καταστήματα της εταιρείας ή να τηλεφωνούν στο «11770» για να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση που προβλέπει:
1. Αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες επιβαρύνονται με το συμβατικό επιτόκιο 5,7%. Ο αριθμός των δόσεων θα είναι σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής και την κατάσταση του νοικοκυριού ή του επιχειρηματία.
Θα υπάρχει προσωπική επαφή του αρμόδιου υπαλλήλου του καταστήματος με τον οφειλέτη. Σήμερα το πρόγραμμα διακανονισμού προβλέπει οκτώ δόσεις για τους οικιακούς καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις και τέσσερις έως έξι για τις μεγάλες.
2. Δόση που φτάνει στο 30% του μηνιαίου λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.
3. Μη υποβολή δικαιολογητικών. Χρειάζεται μόνο ο αριθμός παροχής και ο ΑΦΜ.
4. Προκαταβολή ίση με το 10% της οφειλής. Το προηγούμενο ποσοστό ήταν 20%.
5. Προϋπόθεση για την τήρηση των διακανονισμών αποτελεί η συνέπεια ως προς την εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών.
6. Πολυάριθμες άτοκες δόσεις από 40 έως 60 για τους ευάλωτους καταναλωτές, όπως οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, άνεργοι, άτομα με αναπηρία κλπ.
7. Αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τις τουριστικές και εποχιακές επιχειρήσεις με προκαταβολή 20% του ποσού και με δόσεις που θα φτάνουν τις οκτώ.
Σύμφωνα επίσης με στοιχεία της ΔΕΗ τα 1,9 δισ. ευρώ προέρχονται:
• Από τουλάχιστον 500.000 νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Πληροφορίες θέλουν ο αριθμός αυτός να φτάνει και το 1 εκατομμύριο, που οφείλουν 1,2 δισ. ευρώ. Οι πελάτες αυτοί ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση.
• Από 10 με 12 επιχειρήσεις της υψηλής τάσης, οι οποίες οφείλουν 280 εκατ. ευρώ.
• Από υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς που χρωστούν 200 εκατ. ευρώ.
• Από 2.500 με 3.000 επιχειρήσεις της μέσης τάσης, οι οποίες οφείλουν περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Ανησυχητικές διαστάσεις έχουν πάρει και οι παραβάσεις καταναλωτών με τις παράνομες ηλεκτροδοτήσεις. Στελέχη της ΔΕΗ εκτιμούν ότι αντιστοιχούν στο 0,9% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται. Το ποσοστό αυτό πριν από τρία με τέσσερα χρόνια ήταν 0,4%.
Επίσης από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1 εκατομμύριο διακανονισμοί. Σήμερα ενεργοί και μη ανέρχονται σε 280.000. Από αυτούς οι μισοί δεν εξυπηρετούνται.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64205947

Δεν υπάρχουν σχόλια: