DEH

DEH

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

«Πονοκέφαλος» στη ΔΕΗ για το Υψηλό Κόστος των Πιστοποιητικών CO2

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στη διοίκηση της ΔΕΗ το υψηλό κόστος των πιστοποιητικών CO2, καθώς επιβαρύνει σημαντικά τις λειτουργικές δαπάνες σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την Επιχείρηση αλλά και γενικότερα για την ελληνική οικονομία.
Το 2014, η ΔΕΗ κατέβαλε ποσό ύψους 220 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος προβλέπεται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω στα 280 εκατ. ευρώ, εφόσον η τιμή των πιστοποιητικών διαμορφωθεί στα 7,5 ευρώ ο τόνος.
Με την τιμή αυτή, η επιβάρυνση της λιγνιτικής παραγωγής ανέρχεται στα 11 ευρώ/ MWh, περίπου.
Όπως τόνισε στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, ο επικεφαλής του ομίλου Εμμ.Παναγιωτάκης, «οι κίνδυνοι για το εγγύς μέλλον είναι πολύ μεγάλοι» καθώς, όπως είπε, αποτελεί μία «πραγματική απειλή για την Επιχείρηση αλλά και την ίδια την εθνική οικονομία». 
Ο κ. Παναγιωτάκης υπενθύμισε και το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού από γειτονικές χώρες, που προκύπτει από το γεγονός ότι δεν πληρώνουν πιστοποιητικά CO2.
Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2014 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τη χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών στις χώρες των οποίων το ΑΕΠ κατά το 2013 ήταν κάτω από το 60% του μέσου κοινοτικού όρου. 
Η Ελλάδα δεν επωφελήθηκε, καθώς το ΑΕΠ είχε εκείνη τη χρονιά διαμορφωθεί στο 62% του μέσου κοινοτικού όρου.
Όπως μάλιστα είπε ο κ. Παναγιωτάκης, η χώρα μας είναι η μοναδική με αυτό το επίπεδο ΑΕΠ που διαθέτει λιγνίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: