DEH

DEH

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Βιομηχανικοί καταναλωτές και ΔΕΗ: Έναρξη διαπραγματεύσεων για μειωμένα τιμολόγια με φόντο δικαστικές διαμάχες



Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι εξόχως έντονο όσον αφορά στη διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΕΗ και βιομηχανικών καταναλωτών για το ζήτημα των βιομηχανικών τιμολογίων που θα ισχύσουν εφεξής. Όπως ήδη έχει ενημερώσει το Energypress, οι περισσότεροι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές απέστειλαν ήδη επιστολές προς τη ΔΕΗ ζητώντας, στο πλαίσιο των διαδικασιών που προβλέπονται και στον Κώδικα Προμήθειας, την έναρξη διαπραγματεύσεων για την παροχή εξατομικευμένων τιμολογίων που ανταποκρίνονται στο επωφελές για την ΔΕΗ ενεργειακό τους προφίλ, αλλά και για την άμεση μετακύλιση
από την ΔΕΗ στα τιμολόγιά της των σημαντικών μειώσεων που έχουν προκύψει στα υποκείμενα κόστη της προς όφελος της βιομηχανίας. Οι πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους της ΔΕΗ δεν προμηνύουν μια άμεση θετική για τη βιομηχανία επίλυση του θέματος, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα το συγκεκριμένο μέτωπο θα είναι θερμό. Επειδή στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση αναφύονται πολλά και ευαίσθητα επιμέρους νομικά ζητήματα, ήδη οι δύο πλευρές ετοιμάζουν τις νομικές τους άμυνες.
Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα λάβουν χώρα σημαντικές δικαστικές διενέξεις μεταξύ ΔΕΗ και βιομηχανικών καταναλωτών, καθότι η πρώτη είχε δικαστικά αμφισβητήσει τη νομιμότητα σειράς αποφάσεων της ΡΑΕ, στο πλαίσιο των οποίων η Ρυθμιστική Αρχή είχε διαγνώσει ρυθμιστικές παραβιάσεις της ΔΕΗ στο ζήτημα της τιμολόγησης των βιομηχανικών καταναλωτών. Να υπενθυμίσουμε ότι η ΡΑΕ είχε επιβάλλει στη ΔΕΗ έπειτα από καταγγελίες που είχαν υποβληθεί από τη Δικηγορική Εταιρεία «Μεταξάς & Συνεργάτες» για λογαριασμό βιομηχανικών καταναλωτών την υποχρέωση παροχής εξατομικευμένων τιμολογίων στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές της ΜΤ καθώς και υψηλότατο πρόστιμο ύψους 4,4 εκατ. Ευρώ για παραβίαση ρυθμιστικών της υποχρεώσεων στο ζήτημα της τιμολόγησης και κατάχρηση της δεσπόζουσάς της θέσης στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Με βάση πληροφορίες του Energypress οι καταγγείλαντες την ΔΕΗ βιομηχανικοί καταναλωτές έχουν αναθέσει στην προαναφερθείσα δικηγορική εταιρεία να παρέμβει υπέρ του κύρους των αποφάσεων της ΡΑΕ στις εκκρεμείς αυτές δίκες αποκρούοντας τις προσφυγές της ΔΕΗ. Εκτός αυτού, στο προσεχές μέλλον εκδικάζονται και αγωγές βιομηχανικών καταναλωτών μεγάλου οικονομικού αντικειμένου κατά της ΔΕΗ ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων για μια σειρά διμερή ζητήματα που άπτονται της τιμολογιακής πολιτικής της τελευταίας (λ.χ. χρεώσεις ΥΚΩ προγενέστερων ετών).
Είναι σαφές, ότι, αν δεν προκύψει άμεσα μια θετική διέξοδος και μείωση των βιομηχανικών τιμολογίων της ΔΕΗ, η δυσχερέστατη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ενεργοβόρος βιομηχανία της χώρας λόγω του υπέρογκου ενεργειακού κόστους, θα δώσει το έναυσμα για έντονες νομικές διαμάχες το προσεχές διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: