DEH

DEH

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Στα 2,18 εκ. € το κόστος αποκατάστασης της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΦΩΤΙΑΈνα καλό και ένα κακό νέο για το μέλλον του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας επιφύλασσε η χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ ΑΕ, η οποία εξέτασε το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που όρισε η ΔΕΗ με αντικείμενο τη διερεύνηση του ύψους των ζημιών από την φωτιά που εκδηλώθηκε στην 3η μονάδα του σταθμού στις 9 Νοεμβρίου 2014 και το κόστος μιας πιθανής αποκατάστασης, η οποία συνέταξε και οικονομοτεχνική μελέτη για το ύψος αποκατάστασης των ζημιών από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Νοεμβρίου.
Με βάση τη χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ- η οποία έχει δύο σκέλη, μπαίνει οριστικό λουκέτο στην 4η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ενώ μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκατάστασης των ζημιών και επαναλειτουργίας της 3ης μονάδας του σταθμού, με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσει να παραταθεί χρονικά ο ορίζοντας λειτουργίας της που εκπνέει στο τέλος του 2015.
Συγκεκριμένα, το πρώτο σκέλος της απόφασης αφορά την 4η μονάδα του σταθμού και αναφέρει τα εξής: «Το Δ.Σ. αποφασίζει την έγκριση των διαδικασιών της οριστικής απόσυρσης, λόγω αδυναμίας αποκατάστασης της λειτουργίας της στα πλαίσια του χρόνου που προσδιορίζεται από το σχεδιασμό απόσυρσής της έως 31/1/2015.»
Το δεύτερο σκέλος της απόφασης του Δ.Σ της ΔΕΗ που αφορά την 3η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, αναφέρει ότι λόγω της ιδιαιτερότητάς της για παροχή Τηλεθέρμανσης στο Δήμο Εορδαίας, το Δ.Σ. της ΔΕΗ αποφάσισε: «την περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της δυνατότητας λειτουργίας της μετά τις 31/12/2015, στο βαθμό που μπορεί να διασφαλισθεί η κάλυψη όλων των αδειοδοτικών απαιτήσεων που συνδέονται με τον τρόπο λειτουργίας της, προκειμένου στη συνέχεια να αποφασισθεί ενδεχόμενη επισκευή της.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος επισκευής των ζημιών της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας προϋπολογίζεται- σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη που συνοδεύει το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων της ΔΕΗ- ανέρχεται σε 2.180.000 ευρώ, ενώ ο χρόνος επισκευής της 3ης μονάδας εκτιμάται από την αρμόδια επιτροπή της ΔΕΗ σε 2,5 μήνες. Η επισκευή της μονάδας θα γίνει με απευθείας ανάθεση, εάν και εφόσον βέβαια εγκριθεί το αίτημα της ΔΕΗ για παράταση  λειτουργίας της μονάδας πέραν του 2015 από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, καθώς με βάση το υπάρχον χρονοδιάγραμμα ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας έχει προγραμματιστεί να αποσυρθεί τέλος του 2015.
 
ΠΗΓΉ PTOLEMEOS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: