DEH

DEH

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Καταγγελία Σωματείων για διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ

Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με την οποία σχολιάζουν ανακοίνωση του Έφορου Αποκρατικοποιήσεων σε σχέση με την προκήρυξη διαγωνισμού, μετά από οδηγίες του κ. Γεωργιάδη, για το Νομικό Διαχωρισμό και την Ιδιωτικοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), απέστειλαν τα σωματεία εργαζομένων της ΑΗΚ.
Στην επιστολή τους, την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα, τα Σωματεία της Αρχής (ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ, ΣΥΒΑΗΚ) αναφέρουν πως “οι τραγικές στιγμές που περνά ο τόπος, ο οποίος οδηγήθηκε σε αυτή την κατάσταση από τη διαχρονική ατιμωρησία λανθασμένων ενεργειών ή σκόπιμων παραλείψεων δεν μας αφήνουν περιθώρια να μην σχολιάσουμε την ανακοίνωση του Εφόρου”.
Προσθέτουν ότι “η προκήρυξη του διαγωνισμού προέκυψε αμέσως μετά από τις εξηγήσεις που ζητήσαμε από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για τα όσα καταστροφικά για τον τομέα του ηλεκτρισμού και της Αρχής Ηλεκτρισμού επιδιώκει να επιβάλει με τις εισηγήσεις του προς την ΡΑΕΚ μέσα στα πλαίσια δημόσιας διαβούλευσης για διαμόρφωση των κανόνων της αγοράς”.
Αναφέρουν επίσης ότι τα όσα εισηγείται το εν λόγω Υπουργείο στοχοθετούν την ΑΗΚ, δεν προάγουν την ίση μεταχείριση των συμμετεχόντων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και δεν διασφαλίζουν ένα υγιή ανταγωνισμό και προσθέτουν ότι “το τελικό αποτέλεσμα, αν υιοθετηθούν οι εισηγήσεις του Υπουργείου, θα είναι η αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού για όλους ανεξαιρέτως τους καταναλωτές”.
Προσθέτουν πως τα πλείστα βρίσκονται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα και τις νομοθεσίες που διέπουν την λειτουργία της ΑΗΚ.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρουν ότι στον διαγωνισμό που προκήρυξε ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων, “υιοθετεί σχεδόν αυτούσιο τις εισηγήσεις του Υπουργείου Εμπορίου και προσθέτουν ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον Οδικό Χάρτη για τις ιδιωτικοποιήσεις (για τις οποίες έχουμε διαφορετική θέση και έχουμε προσφύγει στη Δικαιοσύνη) σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την Αρχή Ηλεκτρισμού, προβλέπει ότι θα πρέπει αρχικά να εκπονηθεί μελέτη για τον ηλεκτρικό τομέα και μετά να αποφασιστεί το τι θα γίνει.
Εξάλλου, σε επιστολή τους προς την ΡΑΕΚ, την οποία έδωσαν στην δημοσιότητα, οι συντεχνίες της ΑΗΚ αναφέρουν ότι το Υπουργείο, παράνομα και ευρισκόμενο σε αντίθεση με τις εκ του Συντάγματος υποχρεώσεις της ΑΗΚ, με βάση τις οποίες η ΑΗΚ κατατάσσεται ως Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου με γνώμονα την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Συμφέροντος, εισηγείται την αποξένωση παραγωγικών μονάδων, την ενοικίαση των οικονομικότερων εξ αυτών σε τρίτους, καθώς και τιμολογιακή πολιτική σε βάρος της ΑΗΚ και υπέρ τρίτων.
Τα σωματεία καλούν την ΡΑΕΚ να απαιτήσει τον σεβασμό του θεσμού της Ρυθμιστικής Αρχής και να ενεργήσει κατά τρόπο αξιοκρατικό σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής και ίσης μεταχείρισης, με γνώμονα την επάρκεια της ηλεκτρικής ενέργειας και της διασφάλισης της δυνατόν χαμηλότερης τιμής αυτού του αγαθού προς όφελος της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των πολιτών αυτού του τόπου.
“Εκτιμούμε πως οι ενέργειες του Υπουργείου τείνουν να ποδηγετήσουν ένα ανεξάρτητο θεσμό όπως η ΡΑΕΚ, τον οποίο σας καλούμε να διαφυλάξετε ασκώντας τον Ρυθμιστικό Ρόλο που σας ανάθεσε η πολιτεία για τον Τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας”, προσθέτουν.

http://www.energypress.gr/news/reuma/Kataggelia-Swmateiwn-gia-diagwnismo-idiwtikopoihshs-ths-AHK

Δεν υπάρχουν σχόλια: