DEH

DEH

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί οι Κινέζοι συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για τον ΑΔΜΗΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για κινεζοι πολιτες
Προ ημερών το σωματείο των εργαζομένων στον ΑΔΜΗΕ εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία προσπαθούσε να αποδομήσει την αναγκαιότητα να παραμείνει ως έχει το status quo και να παραμείνει η εταιρεία θυγατρική της ΔΕΗ. Η απορία που γεννήθηκε είναι γιατί οι συνδικαλιστές – με δεδηλωμένη την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει το διαγωνισμό πώλησης του 66% - αισθάνθηκαν την ανάγκη να βγουν μπροστά και να υπερασπιστούν την παραμονή του ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΗ.

Την απάντηση τη δίνει ένα σενάριο που κυκλοφορεί τις
τελευταίες ημέρες – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει την αποδοχή ή έγκριση του ΥΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνη – για … κρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Τι σημαίνει αυτό; Σήμερα ο ΑΔΜΗΕ είναι θυγατρική της ΔΕΗ, η οποία θυμίζουμε διοργάνωσε το διαγωνισμό πώλησης και θα εισέπραττε το τίμημα. Μια πρόταση λοιπόν που έχει κατατεθεί προς τη νέα κυβέρνηση είναι να προχωρήσει μια καινούρια διαδικασία, για μεταβίβαση του 51% της εταιρείας στον έλεγχο του Δημοσίου, με παραχώρηση του 49% σε στρατηγικό συνεταίρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr σε αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει βολιδοσκοπήσεις ακόμη και προς πιθανούς ενδιαφερόμενους. Ένας από αυτούς φέρεται να είναι η κινεζική State Grid China Corporation, μια εταιρεία που διαχειρίζεται εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα δικτύου στην Κίνα.

Μάλιστα, μια ενδεχόμενη είσοδος των Κινέζων στην ελληνική αγορά έστω και με μειοψηφικό ποσοστό, θα έβαζε στο παιχνίδι των προμηθειών καλωδίων κινεζικές εταιρείες. Εδώ φαίνεται να βρίσκεται και το «ζουμί» αφού με τον τρόπο αυτό μπορεί να βρεθεί η φόρμουλα για τους κινέζους προμηθευτές να πιστοποιηθούν για τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς.

Με τον οδικό χάρτη της Ευρώπης για τις ενεργειακές διασυνδέσεις  να προβλέπει επενδύσεις δισεκατομμυρίων, εκ των οποίων ένα σημαντικό κομμάτι να αφορά στον ηλεκτρισμό γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει εύλογο ενδιαφέρον από την πλευρά των κινέζων.

Πάντως ακόμη και στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση έδινε το πράσινο φως για μια τέτοια εξέλιξη, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα εγκρινόταν από τις αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε. οι οποίες όπως έδειξε και η υπόθεση του ΔΕΣΦΑ, είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές έως και εχθρικές σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις δικτύων – έστω και μειοψηφικών ποσοστών – σε εταιρείες εκτός Ε.Ε.
 
Του Χάρη Φλουδόπουλου http://www.capital.gr/Articles.asp?id=2233724

Δεν υπάρχουν σχόλια: