DEH

DEH

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Στα δικαστήρια η διαμάχη βιομηχανικών καταναλωτών και ΔΕΗ

Σε δικαστικό μαραθώνιο φαίνεται ότι εξελίσσεται η διαμάχη των βιομηχανιών μέσης τάσης με τη ΔΕΗ σχετικά με τα τιμολόγια του ρεύματος. Και τούτο διότι, πρώτον, εκκρεμούν δίκες στις οποίες θα εκδικαστούν οι προσφυγές της ΔΕΗ έναντι παλαιότερων αποφάσεων της ΡΑΕ, στις οποίες οι βιομηχανικοί καταναλωτές θα παρέμβουν υπέρ του κύρους των αποφάσεων της Αρχής. Δεύτερον, στο προσεχές διάστημα εκδικάζονται στα πολιτικά δικαστήρια αγωγές μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών κατά της ΔΕΗ, για μια σειρά διμερή ζητήματα που άπτονται της τιμολογιακής πολιτικής της επιχείρησης, όπως οι χρεώσεις ΥΚΩ των προηγούμενων χρόνων.
Η όξυνση και κλιμάκωση σε δικαστικό επίπεδο, φαίνεται ότι επιλέγεται από τους βιομηχανικούς καταναλωτές μετά τις τρέχουσες, μάλλον προβληματικές, διαπραγματεύσεις τους με τη ΔΕΗ. Όπως έχει ήδη αναφέρει το energypress, οι περισσότεροι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές απέστειλαν ήδη επιστολές προς τη ΔΕΗ ζητώντας, στο πλαίσιο των διαδικασιών που προβλέπονται και στον Κώδικα Προμήθειας, την έναρξη διαπραγματεύσεων για την παροχή εξατομικευμένων τιμολογίων που να ανταποκρίνονται στο (επωφελές για την ΔΕΗ) ενεργειακό τους προφίλ, αλλά και για την άμεση μετακύλιση από την ΔΕΗ στα τιμολόγιά της των σημαντικών μειώσεων που έχουν προκύψει στο κόστος παραγωγής. Οι πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους της ΔΕΗ δεν προμηνύουν μια άμεση, θετική για τη βιομηχανία επίλυση του θέματος.
Όσον αφορά τη δικαστική εξέλιξη της διένεξης ΔΕΗ – ΡΑΕ υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ είχε δικαστικά αμφισβητήσει τη νομιμότητα σειράς αποφάσεων της ΡΑΕ, στο πλαίσιο των οποίων η Ρυθμιστική Αρχή είχε διαπιστώσει ρυθμιστικές παραβιάσεις της ΔΕΗ στο ζήτημα της τιμολόγησης των βιομηχανικών καταναλωτών. Η ΡΑΕ είχε μάλιστα επιβάλλει στη ΔΕΗ, έπειτα από καταγγελίες που είχαν υποβληθεί από τη Δικηγορική Εταιρεία «Μεταξάς & Συνεργάτες» για λογαριασμό βιομηχανικών καταναλωτών, την υποχρέωση παροχής εξατομικευμένων τιμολογίων στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές της Μέσης Τάσης, καθώς και υψηλότατο πρόστιμο ύψους 4,4 εκατ. ευρώ για παραβίαση ρυθμιστικών της υποχρεώσεων και κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην προμήθεια ρεύματος.

http://www.energypress.gr/news/reuma/Sta-dikasthria-h-diamahh-biomhhanikwn-katanalwtwn-kai-DEH

Δεν υπάρχουν σχόλια: