DEH

DEH

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Λαφαζάνης – Ζερβός συμφωνούν για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

lafazanhs zervos

Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια
 
Η μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, αλλά και τη βιομηχανία, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του νέου υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να παρέμβει ώστε να μετακυληθεί στους τελικούς καταναλωτές, μέρος τουλάχιστον, του οφέλους που προκύπτει από τη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και συνακόλουθα των τιμών του φυσικού αερίου.
Όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με την απερχόμενη διοίκηση της ΡΑΕ (η θητεία της λήγει στις 11 Φεβρουαρίου), το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μειωθεί κατά 20-40% και μέρος του οφέλους αυτού μπορεί να περάσει στους τελικούς καταναλωτές.
Όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης, υπάρχουν μια σειρά από κινήσεις που μπορούν να γίνουν, όπως η μετακύλιση στον καταναλωτή της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο περιορισμός των αποζημιώσεων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (το σχέδιο που έχει υποβληθεί στην Κομισιόν μειώνει το κόστος των αποζημιώσεων από 570 εκατ. ευρω το χρόνο σε περίπου 230 εκατ. ευρω) και η κατάργηση του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους που έχει ήδη θεσπιστεί.
Η μείωση του κόστους της ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές, ήταν άλλωστε το κύριο θέμα της δίωρης συνάντησης του κ. Λαφαζάνη με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, η οποία μάλιστα ήταν η πρώτη στον κύκλο των επαφών του νέου υπουργού με τους εκπροσώπους των φορέων που βρίσκονται υπό την εποπτεία του.
Ο κ. Ζερβός μετά τη συνάντηση αυτή δήλωσε ότι εκ των πραγμάτων η μείωση των τιμών του πετρελαίου οδηγεί και σε μείωση ενεργειακού κόστους, αλλά δεν έμεινε στα λόγια: Συναντήθηκε πάραυτα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα. Στη συνάντηση, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, αντηλλάγησαν απόψεις για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας και τονίστηκε η βούληση για συνέχιση του θεσμικού διάλογου προς όφελος της οικονομίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: