DEH

DEH

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Στο «ρελαντί» και με ελλιπή σύνθεση λειτουργεί πλέον η ΡΑΕ

Προβληματική τείνει να καταστεί η λειτουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καθώς από τα επτά μέλη που έχει κανονικά στη σύνθεσή της, εδώ και λίγες ημέρες λειτουργεί με τέσσερα, και μάλιστα μη έχοντας «κανονικό» πρόεδρο, αλλά προεδρεύοντα αντιπρόεδρο.
Η θητεία του μέχρι προ ολίγων ημερών προέδρου Νίκου Βασιλάκου ολοκληρώθηκε «ευδοκίμως», όπως συνέβη εδώ και δύο – τρεις μήνες με δύο ακόμη μέλη της Αρχής, τους κ.κ. Διαλυνά και Ραχιώτη.
Οι θέσεις των δύο μελών είχαν προκηρυχθεί από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αλλά η προθεσμία των δύο μηνών (ένας μήνας μέχρι την κατάθεση των αιτήσεων και ένας μήνας μέχρι να ληφθεί απόφαση για τους αντικαταστάτες) εξέπνευσε χωρίς να οριστούν νέα μέλη. Συνεπώς για να πληρωθούν τώρα οι δύο θέσεις θα πρέπει να επαναπροκηρυχθούν.
Για τη θέση του προέδρου θα πρέπει να υπάρξει επίσης προκήρυξη, ωστόσο η νέα ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ δεν εμφανίζεται πρόθυμη να τρέξει με ταχύτητα τις διαδικασίες, ούτε για τη μία περίπτωση ούτε για την άλλη. Οι πληροφορίες μάλιστα του energypress αναφέρουν ότι ο κ. Λαφαζάνης θέλει πρώτα να καθορίσει το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Αρχής, με μειωμένες αρμοδιότητες στο όριο των όσων επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και στη συνέχεια να κινήσει τις διαδικασίες για την κάλυψη της θέσης.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί, όπως λένε στο energypress αξιόπιστοι παράγοντες του χώρου, ότι το πλαίσιο λειτουργίας της ΡΑΕ είναι «προεδροκεντρικό» με αποτέλεσμα να αναφύονται πολλά λειτουργικά και θεσμικά προβλήματα από το κενό που έχει δημιουργηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: