DEH

DEH

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Πιάνουν Δουλειά Εντός της Εβδομάδος οι Επιτροπές για την Αναδιοργάνωση της Αγοράς Ηλεκτρισμού

Πιάνουν δουλειά εντός της εβδομάδας οι τρεις ομάδες εργασίας που αναλαμβάνουν το έργο της τελικής πρότασης για την πλήρη αναδιοργάνωση της ηλεκτρικής αγοράς. Η στελέχωση τους έχει οριστικοποιηθεί από εκπροσώπους της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ. Στις ομάδες αυτές δεν θα συμμετάσχει εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ, αλλά το υπουργείο θα ενημερώνεται για την πρόοδο των εργασιών τους, που θα έχουν να κάνουν με τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της χονδρεμπορικής αγοράς, τις δημοπρασίες λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών προθεσμιακών προϊόντων και την εναρμόνιση με το target model.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, πάνω από τις ομάδες
αυτές θα λειτουργεί Επιτροπή Συντονισμού της ΡΑΕ, η οποία θα φροντίζει ώστε τα θέματα που συζητούνται σε κάθε μία ξεχωριστά να είναι συμβατά μεταξύ τους και να μην υπάρχουν συγκρουόμενες αποφάσεις. Η Επιτροπή Συντονισμού είναι αυτή που θα αναλάβει στο τέλος τη σύνθεση των προτάσεων κάθε μία ομάδας, ώστε να διαμορφωθεί η τελική πρόταση προς το ΥΠΕΚΑ. Εντός της εβδομάδος θα γίνει η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής με τις τρεις ομάδες εργασίας, ώστε να δοθούν κατευθυντήριες οδηγίες.
Πρόθεση της ΡΑΕ, που ανέλαβε αποκλειστικά το έργο αναδιοργάνωσης της ηλεκτρικής αγοράς, είναι παράλληλα με το σχήμα αυτό να λειτουργούν επιμέρους φόρουμ, τα οποία αποφασίσθηκε ότι θα έχουν περιορισμένη συμμετοχή, μόνον με εκπροσώπους της ΔΕΗ, του ΕΣΑΗ και της ΕΒΙΚΕΝ, ώστε να μην σημειώνονται καθυστερήσεις και διελκυστίνδα ατέρμονων συζητήσεων και αντιπαλοτήτων. Οι φορείς αυτοί θα καλούνται να εκφράζουν τις απόψεις τους κατά την πρόοδο των εργασιών των ομάδων εργασίας, χωρίς, όμως, να έχουν δυνατότητα παρεμβάσεων. Ο ρόλος τους θα είναι απλά συμβουλευτικός.
Στόχος της ΡΑΕ είναι να έχει ολοκληρωθεί το έργο των ομάδων εργασίας μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Σε ό,τι αφορά το μοντέλο των δημοπρασιών που θα επιλεγεί, αν και είναι νωρίς ακόμη να υπάρξει οριστική απόφαση, η ΡΑΕ φαίνεται να προσανατολίζεται στο NOME. Το σκεπτικό που αναπτύσσεται σε αυτή τη φάση είναι ότι για να αποδειχθεί χρήσιμο το μοντέλο των δημοπρασιών δεν θα πρέπει να γίνεται με διαγωνισμό, αλλά με διατίμηση.
Μία ακόμη εκκρεμότητα που μένει να διευθετηθεί είναι η ανάθεση τόσο της μελέτης για το κοστολογικό έλεγχο της παραγωγής της ΔΕΗ, όσο και για τη μεθοδολογία για τα τιμολόγια δικτύου και συστήματος. Η ΡΑΕ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τους δύο σχετικούς διαγωνισμούς, κάτι το οποίο αναμένεται να κλείσει σύντομα, ώστε να προχωρούν παράλληλα με το έργο των ομάδων εργασίας.
Πάντως, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας την Παρασκευή σε ενεργειακό συνέδριο, ανακοίνωσε ότι οι δημοπρασίες πακέτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής θα ξεκινήσουν το τρίτο τρίμηνο του 2013.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: