DEH

DEH

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Η ΔΕΗ δεν αποτελεί την «κολυμπήθρα του Σιλωάμ».


Στις εργασίες συντήρησης της Νο 3 Μονάδας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης στο Στρόβιλο της Μονάδας εργάζεται για λογαριασμό της ΤΕΡΝΑ, βάσει Σύμβασης που έχει υπογράψει  με τη ΔΕΗ, ο  πρώην συνάδελφος Αποστόλου Δημήτριος ο οποίος  εργάστηκε για αρκετά χρόνια στη ΔΕΗ ως εργοδηγός στο Συνεργείο Στροβίλων της Επιχείρησης και έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και 2 χρόνια.
 
Στο χώρο του ΑΗΣ Μεγ/λης έχει εγερθεί θέμα από διάφορες πλευρές σχετικά με το αν έχουν τηρηθεί οι σχετικές προϋποθέσεις της εργατικής νομοθεσίας για την
απασχόληση συνταξιούχων.
Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται η ΔΕΗ να εφαρμόζει και να τηρεί τα ζητήματα της εργατικής νομοθεσίας στους όρους των Συμβάσεων που υπογράφει με τις Εταιρείες των ιδιωτών και αν συντρέχουν οι όροι νομιμότητας θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου και της ΔΕΗ και των αρμοδίων Υπηρεσιών (Σ.ΕΠ.Ε., Ι.Κ.Α., κλπ).
Το παραπάνω γεγονός κατά την γνώμη μου δεν αποτελεί το κυρίαρχο ζήτημα αλλά φέρνει στην επιφάνεια μια πολύ σοβαρότερη πλευρά με μεγάλη δεοντολογική, ηθική και αξιακή πτυχή. Την παροχή της τεχνογνωσίας και εμπειρίας πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της Επιχείρησης (Γεν. Διευθυντές, Διευθυντές, Τομεάρχες, κλπ) καθώς και μεσαίου επιπέδου στελεχών (Εργοδηγοί, κλπ), που όταν παραιτούνται ή συνταξιοδοτούνται «τρέχουν» αμέσως να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Εταιρείες ανταγωνιστών της ΔΕΗ.
Το ζήτημα αυτό παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια και συνεχώς διευρύνεται έτσι δεν μπορεί να αιτιολογηθεί μόνο λόγω των περικοπών μισθών και συντάξεων τα 3 τελευταία χρόνια με τις μνημονιακές αντεργατικές πολιτικές, ούτε με μη ύπαρξη κινήτρων στους εργαζόμενους να συνεχίσουν να προσφέρουν στην Επιχείρηση (π.χ πλαφόν αποδοχών, κλπ).
Η απαγόρευση πρόσληψης τεχνικού προσωπικού, η διάλυση Συνεργείων και η απώλεια τεχνογνωσίας στην Επιχείρηση δεν μπορεί να υποκαθίσταται από εργολαβοποίηση με την παροχή υπηρεσιών από πρώην συνάδελφους μας, που σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις δημιουργούν ερωτηματικά και οδηγεί σε συνειρμούς για καταστάσεις διαπλοκής.
Η τεχνογνωσία, η εμπειρία και οι ικανότητες που αποκτήθηκαν στην Επιχείρηση δεν θα επιτρέψουμε να είναι «σημαία ευκαιρίας» διαφόρων πρώην συνάδελφων μας στις ίδιες τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της Επιχείρησης.
Το συνδ. κίνημα στη ΔΕΗ πρέπει να ασχοληθεί  σοβαρά και να αναδείξει τέτοια φαινόμενα.
Αυτό επιβάλλεται να γίνει κυρίως για να μην αιωρούνται διάφορες ερμηνείες και ερωτηματικά αλλά και για λόγους της ύπαρξης εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και εφαρμογής τους στην Επιχείρηση - μέχρι και πρόσφατα τουλάχιστον - με τη διεκδίκηση και την συμβολή του σ.κ.
Καλούμε την Τοπική Διεύθυνση και την Ιεραρχία της Επιχείρησης να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες απαλλαγής των υπηρεσιών παροχής του πρώην συνάδελφου μας, συνταξιούχου σήμερα και εργαζόμενου στην παραπάνω ανταγωνιστική Εταιρεία.
Σε κάθε διαφορετική περίπτωση θα είναι η ώρα συνδικαλιστικών μορφών και δράσεων.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ Σαράντος
Μέλος  της  Διοίκησης  της  ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:  ΑΗΣ - Μ, ΔΕΘ, Γ.Δ/Π, ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Σ.ΕΠ.Ε., ΙΚΑ, ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: