DEH

DEH

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. Δ.Ε.Η. Α.Ε. « Η ΕΝΩΣΗ »

Κύριε Πρόεδρε και Διευθύνων Σύμβουλε της ΔΕΗ Α.Ε.
Συναδέλφοισες – οι
Πέρασαν 88 χρόνια από τον Νοέμβριο του 1925 από την κατάθεση της αίτησης στην επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδος για οριστική παραχώρηση ορυχείου Λιγνίτη, στα εδάφη του πρώην χωριού ΠΡΟΑΣΤΙΟ (Σημερινό Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Εορδαίας).

Σίγουρα η απόφαση από την πολιτεία τότε, για συστηματική εκμετάλλευση των λιγνιτών στην ηλεκτροπαραγωγή, αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς στην Ελληνική
Βιομηχανία που σφράγισε με ανεξίτηλο τρόπο ολόκληρη την οικονομία της περιοχής, αλλά και της χώρας.
Από τότε έως και σήμερα, οι Έλληνες καταναλωτές απολαμβάνουν το πολυτιμότερο ίσως αγαθό, το ηλεκτρικό ρεύμα με τις χαμηλότερες τιμές σε όλη την Ευρώπη.
Το Σωματείο Εργαζομένων Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. ΔΕΗ Η «ΕΝΩΣΗ» χαιρετίζει τη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ που πάρθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2013 και αποφάσισε την ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ της ΝΕΑΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ V ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 620 – 640 MW, με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος140 MW για τηλεθέρμανση προϋπολογισμού 1 δις 340 εκατομμύρια ευρώ.
Χαιρετίζει επίσης την απόφαση του Δ.Σ., για την απόφασή του ότι ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΚΑ η εκδήλωση και οι υπογραφές γίνονται σήμερα εδώ στον χώρο του ΛΚΔΜ, όπου θα κατασκευαστεί η νέα μονάδα.
Η σημερινή ημέρα για την περιοχή είναι σημαντική όσο σημαντική ήταν και η ημέρα του έτους 1956 όπου και τότε ξεκίνησε η κατασκευή της μονάδας του ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ I.
Είναι απολύτως βέβαιο ότι, η Πτολεμαΐδα V, μία υπερσύχρονη λιγνιτική μονάδα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας επιβάλετε να γίνει διότι, το δικαιούται η περιοχή που τόσα πολλά έχει προσφέρει στην Εθνική και Τοπική οικονομία και το κυριότερο ενισχύει την ενεργειακή αυτονομία και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας, ειδικά στην κρίσιμη κατάσταση που βρίσκετε σήμερα.
Η κατασκευή της νέας μονάδας από τη ΔΕΗ αποτελεί ένα μεγάλο επενδυτικό έργο για την επόμενη 10ετία. Συμβάλει σημαντικά στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, της περιοχής αλλά και της ίδιας της Επιχείρησης. Η μονάδα θα έχει στρατηγική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία. Συμβάλει στην ασφάλεια εφοδιασμού παρέχοντας πρόσβαση σε άφθονο, φθηνό και εγχώριο καύσιμο του λιγνίτη και συνεπώς μειώνει σημαντικά την εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγωγές καυσίμου από τρίτες χώρες.
Επίσης η κατασκευή και η λειτουργία της μονάδας θα συνεισφέρει στην βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, μέσα από τις δυνατότητες απασχόλησης τόσο κατά τη φάση κατασκευής με 2500 και πλέον νέες θέσεις εργασίας όσο και κατά τη λειτουργία της περίπου 250 με 300 θέσεις εργασίας τακτικού προσωπικού.
Στη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής που θα συμβάλουν στην παροχή πρώτων υλών.
Επίσης η σπουδαιότητα του έργου έγκειται το γεγονός ότι ανανεώνεται ο στόλος των μονάδων της ΔΕΗ που σήμερα κατά 72% είναι παλαιότερες των 20 ετών και κατά 46% παλαιότερες των 30 ετών.
Επίσης θα μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση λιγνίτη, θα συμβάλει στη διατήρηση του ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στην ευστάθεια δικτύου, θα συμβάλει σημαντικά στην προστασία του είδη επιβαρυμένου περιβάλλον της περιοχής.
Τα λιγνιτωρυχεία του ΛΚΔΜ εξασφαλίζουν το σημαντικότερο για την ελληνική οικονομία ενεργειακό καύσιμο, το λιγνίτη, στον οποίο βασίστηκε ο εξηλεκτρισμός της χώρας μας από τη στιγμή της ίδρυσης της Επιχείρησης.
Ο λιγνίτης βρίσκεται σε αφθονία στο υπέδαφος της Ελλάδας. Η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση σε παραγωγή λιγνίτη στη Ευρωπαϊκή Ένωση και την έκτη θέση παγκοσμίως. Με βάση τα συνολικά αποθέματα και τον προγραμματιζόμενο ρυθμό κατανάλωσης στο μέλλον, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα οι υπάρχουσες ποσότητες λιγνίτη επαρκούν για τα επόμενα 45 χρόνια. Μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί συνολικά 1,3 δις. τόνοι λιγνίτη ενώ τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα ανέρχονται σε 3,1 δις.τόνους περίπου.
Με το δεδομένο ότι, τα αποθέματα λιγνίτη στην περιοχή μας ξεπερνούν τους 1,8 δις τόνους , μπορούμε να τον κρατήσουμε πρωταγωνιστή στην παραγωγή Η/Ε για τα επόμενα 50 χρόνια και πλέον ειδικά αυτήν την χρονική στιγμή της οικονομικής κατάστασης της χώρας και κατ΄επέκταση των Ελλήνων πολιτών επιβάλλετε η ενίσχυση και όχι η απομοίωση της παραγωγής της Η/Ε από λιγνίτη καθώς όλες οι άλλες τεχνολογίες και μορφές ενέργειας είναι ακριβότερες και αμφίβολες για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Θεωρούμε ότι θα πρέπει το γρηγορότερο να προχωρήσουμε:
- Πέρα από την κατασκευή της μονάδας ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ V αντιρρυπαντικής τεχνολογίας υψηλού βαθμού απόδοσης.
- Θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για την μονάδα ΜΕΛΙΤΗΣ II, ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ III, ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ VI σε αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων.
- Την διάνοιξη νέων ορυχείων ( ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΟΡΥΧΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΑΣ) καθώς και το ΟΡΥΧΕΙΟ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ Δ.Δ ΠΟΝΤΟΚΟΜΗΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ .
- Την αναβάθμιση του πάγιου και βοηθητικού εξοπλισμού στα ορυχεία με στόχο την ορθολογική εξόριξη του λιγνίτη.
- Αποκαταστάσεις εδαφών.
- Προσλήψεις τακτικού τεχνικού προσωπικού από τη Δυτική Μακεδονία.
- Και η ΔΕΗ να παραμείνει Δημόσια με το 51% των μετοχών στην κυριότητα του Κράτους.
Είναι σαφές ότι, ο λιγνίτης βοήθησε στην ανάπτυξη αυτού του τόπου.
Άρα, κάθε αρνητική αλλαγή στο ρόλο του θα επηρεάσει αρνητικά ολόκληρη την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής με πολλά δεινά όπως:
- Αύξηση ανεργίας στην περιοχή από την απώλεια θέσεων εργασίας.
- Αποβιομηχάνιση της περιοχής κατά συνέπεια τον πλήρη μαρασμό.
- Μείωση του ΑΕΠ.
- Οικονομικό μαρασμό παρακμή και αστυφιλία μετατρέποντας την περιοχή σε Μαντούδι της Δυτικής Μακεδονίας.
Ως Σωματείο «ΕΝΩΣΗ» στοχεύουμε ώστε να πειστεί η πολιτική ηγεσία, να εξαιρεθεί η ΔΕΗ επιτέλους από το Νόμο 5 αποχωρήσεις 1 πρόσληψη, διότι οι Σταθμοί και τα Ορυχεία σήμερα λειτουργούνε στα όρια τους γιατί έχουμε πάρα πολλές συνταξιοδοτήσεις και το κυριότερο χάνετε ότι πολυτιμότερο έχει, δηλαδή την ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ.
Αλώστε όταν η νέα μονάδα τελειώσει δηλαδή μετά από 5 περίπου χρόνια θα πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο έμπειρο τεχνικό προσωπικό για να μπορεί να λειτουργήσει και αυτό θα γίνει μόνο εάν εξαιρεθεί η ΔΕΗ από το νόμο 5 προς 1 και να γίνουν εδώ και τώρα προσλήψεις τακτικού εργατοτεχνικού προσωπικού.
Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι:
- Την τελευταία 5ετία έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 1500 εργαζόμενοι στους σταθμούς και στα ορυχεία.
-Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στους Σταθμούς και τα Ορυχεία είναι 50 ετων.
- Επίσης το 55% και παραπάνω του προσωπικού του ενεργειακού κέντρου πρόκειται την επόμενη 5ετία να συνταξιοδοτηθεί . Οι ρυθμοί δηλαδή συνταξιοδότησης θα είναι πολύ μεγάλοι και αυτό θα έχει συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ της επιχείρησης.
Κλείνοντας κύριε πρόεδρε θα πω ότι η ΔΕΗ σήμερα έχει:
- 7,3 εκατομμύρια πελάτες..
- 103 σταθμούς στην κατοχή της.
- 12.093 χιλιόμετρα μήκος, σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
- 226.456 χιλιόμετρα δίκτυα μεταφοράς.
- 12.760 mw εγκατεστημένη ισχύ μονάδων παραγωγής.
- 18,821 εργαζόμενους.
Άρα πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε παρουσία στα Ευρωπαϊκά δεδομένα γιατί:
α)ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΕΜΠΕΙΡΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
β) ΦΘΗΝΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
γ) ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ KWH ΣΤΗ Ε.Ε.
Κύριε Πρόεδρε και Διευθύνων Σύμβουλε.
Η ΔΕΗ σήμερα επιτέλους πρέπει να:
ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ. ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΑΙΧΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΣΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ:
- ολοι μαζι να αγωνιστουμε ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΟ.
- ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΕΗ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: