DEH

DEH

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Ο δισεκατομμυριούχος Stephen Butt του hedge fund Silchester ανεβάζει τα ποσοστά του στην ΔΕΗ


Χρειάζεται βέβαια μεγάλη χρηματιστηριακή εμπειρία για να μαζέψει κανείς από το ταμπλό σημαντικό αριθμό μετοχών μίας εισηγμένης και ειδικότερα εάν αυτή είναι η ΔΕΗ, χωρίς να το αντιληφθεί η αγορά. Εάν οι πληροφορίες που ακούγονται έχουν βάση, τότε αυτή την εμπειρία αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά πως τη διαθέτουν οι διαχειριστές του αμερικανικού hedge fund της Silchester International Investors Limited.
Βεβαίως το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο από το 2010 αθόρυβα απέκτησε το 5,01% της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 είχε αυξήσει το ποσοστό του στο 13,8%. Εσχάτως στα χρηματιστηριακά πηγαδάκια ακούγεται πως το Silchester έχει ενισχύσει τη θέση του στη ΔΕΗ.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές το ποσοστού του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης επιχείρησης ξεπερνά πλέον το 14%. Η μετοχή της ΔΕΗ το τελευταίο τρίμηνο εμφανίζει έντονη κινητικότητα, ενώ σημειώνει
κέρδη 65,51%. Σε εξαμηνιαία βάση τα κέρδη της προσεγγίζουν το 220%. Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες 30 ημέρες έχουν αλλάξει χέρια 18.358.811 μετοχές της ΔΕΗ.
Πού στοχεύει
Πού αποσκοπεί όμως το hedge fund και κυρίως ποιο είναι το timing πάνω στο οποίο ποντάρει; Σύμφωνα με κύκλους του χώρου, οι παράμετροι που προφανώς συνυπολογίστηκαν είναι σύνθετες. Αναλυτικότερα, από χρηματιστηριακή άποψη η αποτίμηση της ΔΕΗ είναι σε επίπεδα που μπορούν να θεωρηθούν ελκυστικά για αγορές. Παράλληλα ο όμιλος βρίσκεται στην ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων, θέμα που θα αρχίσει να μας απασχολεί όλο και περισσότερο από δω και πέρα. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν λίγες ημέρες η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της υποστήριξε πως η Ελλάδα καταστρώνει σχέδια να σπάσει τη ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να δώσει νέα πνοή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους της χώρας, υποστηρίζει ότι ετοιμάζεται το σπάσιμο της εταιρείας και η δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ» με στόχο το 1/3 περίπου της περιουσίας (ποσοστό αντίστοιχο με το μετοχικό κεφάλαιο που ελέγχει το Δημόσιο) να αυτονομηθεί και να πουληθεί σε ιδιώτες επενδυτές. Η κυβέρνηση παράλληλα θα αναζητήσει στρατηγικό εταίρο για τη συρρικνωμένη πλέον μητρική.Το σχέδιο είναι υπό εξέταση, σύμφωνα με αξιωματούχο, και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στην τρόικα τις επόμενες ημέρες, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και να ληφθούν τελικές αποφάσεις.
To who is who της Silchester International
Η Silchester International Investors Limited ή αλλιώς Silchester ιδρύθηκε το 1994 και ειδικεύεται στη διαχείριση μετοχών. Ανήκει κατά 50% στον δισεκατομμυριούχο κ. Stephen Butt o οποίος βρισκόταν μεταξύ των 100 πιο πλούσιων ανθρώπων στην Βρετανία με προσωπική περιουσία που υπερβαίνει τα 830 εκατ. λίρες.
Και αυτός, αλλά και ο συνεταίρος του Michael JJ Cowan, με τον οποίο ίδρυσαν την Silchester το 1994, προέρχονται από την μεγάλη επενδυτική οικογένεια της Morgan Stanley. Εντύπωση προκαλεί ο ηλεκτρονικός ιστότοπος της εταιρείας, καθώς οι πληροφορίες που παρέχονται για αυτήν είναι ελάχιστες. Χαρακτηριστικό είναι πως το από το site της μπορεί κανείς να οδηγηθεί σε δύο μόνο σελίδες (η μία με το λογότυπο της εταιρείας) και σε μία τρίτη, με τις διευθύνσεις των γραφείων της σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.
Στο site της περιγράφεται ως ένας επενδυτής με παραδοσιακά long στόχους. Η διαχείριση επενδύσεων και οι περισσότερες από τις δραστηριότητες της Silchester πραγματοποιούνται από το Λονδίνο, ενώ τα κεντρικά γραφεία της παραμένουν στη Νέα Υόρκη.Οπως εξηγεί, συνήθως κατέχει περί τις 100-150 επενδύσεις με λογικό καταμερισμό ανά χώρα και κλάδο. Αναλύει τα θεμελιώδη των νομισμάτων και περιοδικά αναλαμβάνει διαδικασίες hedging, αν και αυτές περιορίζονται στο 20% του χαρτοφυλακίου της. Επικεντρώνεται κυρίως στην αναζήτηση ευκαιριών σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες εταιρείες. Με περαιτέρω «ψάξιμο» στο Διαδίκτυο ανακαλύπτει κανείς ότι η εταιρεία έχει 21 δισ. δολάρια σε υπό διαχείριση ενεργητικό.

Από http://www.bankwars.gr/?p=74593

Δεν υπάρχουν σχόλια: