DEH

DEH

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Περιστέρης: Δημόσια η ΔΕΗ Έως Ότου Απελευθερωθεί Ισορροπημένα η Αγορά

Υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ έως ότου η ελληνική ενεργειακή αγορά ισορροπήσει απελευθερωμένη, τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Γ. Περιστέρης.
Μιλώντας στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα V ο κ. Περιστέρης υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει υγιής κι ακμάζουσα ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα, χωρίς μία ισχυρή ΔΕΗ, με πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια απελευθερωμένη, όμως, αγορά. Η ΔΕΗ πρέπει να αποτελεί τον βασικό πυλώνα μιας πραγματικά απελευθερωμένης, ορθολογικής κι υγιούς ενεργειακής αγοράς.»
Ο CEO της ΤΕΡΝΑ υπερθεμάτισε και για τη διατήρηση του
λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι αντί να κατασπαταλάται μέσα από τη λειτουργία παλαιών μονάδων «πρέπει να χρησιμοποιείται ορθολογικά, αποδοτικά και με τον βέλτιστο περιβαλλοντικά τρόπο, ώστε να εξασφαλίζει εθνική ενεργειακή επάρκεια, σταθερότητα κι αυτονομία και χαμηλές τιμές για τον τελικό καταναλωτή».
Αναφορά έκανε ο κ. Περιστέρης και για την ανάγκη προώθησης των ΑΠΕ. Πρέπει να συνεχισθεί και να ενταθεί, είπε, η εθνική στρατηγική, με αιχμή τις τεχνολογίες που έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή εγχώρια προστιθέμενη αξία και παράγουν τον φθηνότερο ηλεκτρισμό για τον καταναλωτή, όπως είναι τα αιολικά πάρκα και τα υδροηλεκτρικά έργα.
«Γενικά, ό,τι παράγει εγχώρια προστιθέμενη αξία, δηλαδή, θέσεις εργασίας, οικονομική δραστηριότητα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, έσοδα για το δημόσιο, εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία και ανάπτυξη με τρόπο βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό πρέπει να είναι στην κορυφή της ατζέντας κράτους και επενδυτών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο κ. Περιστέρης χαρακτήρισε τομή την επένδυση για την Πτολεμαϊδα V και έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η ΤΕΡΝΑ θα κατασκευάσει μια μονάδα πρότυπο σε εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόστος.
Πυλώνας ανάπτυξης στον τομέα της ανάπτυξης είναι μια ισχυρή ΔΕΗ, υπογράμμισε από την πλευρά του ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου. Ειδικότερα, αναφερόμενος στην επένδυση για τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V ο υφυπουργός τόνισε ότι συνιστά «ψήφο εμπιστοσύνης» αξίας 1,4 δισ. ευρώ, που αποτελεί από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «είναι ένα έργο πνοής αποφασιστικής σημασίας για τη βελτίωση του ενεργειακού μίγματος και την ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού, όπως και οι υπόλοιπες καινούριες μονάδες της ΔΕΗ: η νέα μονάδα Φυσικού Αερίου στο Αλιβέρι που ήδη τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία, η μονάδα Φυσικού Αερίου στη Μεγαλόπολη, ο Υδροηλεκτρικός σταθμός του Ιλαρίωνα». Με τη νέα μονάδα της ΔΕΗ, είπε ο κ. Παπαγεωργίου, «η χώρα εξασφαλίζει για άλλα 40 χρόνια την τροφοδοσία της με σχεδόν διπλάσια θερμική ενέργεια».
Η Πτολεμαΐδα V θα παράγει 660 MW ηλεκτρικής ενέργειας και θα έχει τη δυνατότητα να παράγει και 140 MW για τηλεθέρμανση, που θα είναι διαθέσιμη για τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός.
Τα τελευταία τρία χρόνια η ΔΕΗ πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώνει τις νέες υπερσύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου στο Αλιβέρι και τη Μεγαλόπολη, τετραπλασίασε το χαρτοφυλάκιο της σε ΑΠΕ, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης είναι ο νέος υδροηλεκτρικός σταθμός του Ιλαρίωνα. Στον τομέα των ΑΠΕ η ΔΕΗ στοχεύει στην αύξηση του μεριδίου της κατά τα επόμενα δύο χρόνια, με έμφαση στα αιολικά πάρκα, την ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών, την εκμετάλλευση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, την υλοποίηση υβριδικών έργων και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, καθώς και την ανάπτυξη της βιομάζας.
«Συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη δημιουργία μιας υγιούς αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορέσει, στις ιδιαίτερα δύσκολες σημερινές συνθήκες που διανύουμε, να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε ο κ. Ζερβός.
 
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: