DEH

DEH

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΓΕΝΟΠ: Σύμβαση μέχρι 9 Μαρτίου, διαφορετικά απεργία – Παίρνει πάνω του ο Φωτόπουλος την υπόθεση της μονάδας Πτολεμαΐδα 5

Για συμφέροντα που υπονομεύουν τη μεγαλύτερη επένδυση της ΔΕΗ κάνουν λόγο συνδικαλιστές της επιχείρησης αναφερόμενοι στην εμπλοκή μετά την εισαγγελική παρέμβαση για εξέταση των όρων της σύμβασης της νέας “καθαρής” λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5.
Συγκεκριμένα η ΓΕΝΟΠ κάνει λόγο για ωμή εμπλοκή συμφερόντων που επιδιώκουν να ακυρώσουν το έργο με “δόλιες μεθοδεύσεις”, κάτι που μεταφέρθηκε και στον υφυπουργό ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου, σε σχετική χθεσινή συνάντηση. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου Ν. Φωτόπουλος στην “Αυγή”, ο Α .Παπαγεωργίου ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα κι έχει δοθεί εντολή στη διοίκηση της ΔΕΗ να κάνει έναν επανέλεγχο για να
“είναι όλα εντάξει”, ώστε να προχωρήσει κανονικά η υπογραφή της σύμβασης στις 9 Μαρτίου. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ τόνισε ότι, αν υπάρξει οποιοδήποτε εμπόδιο και δεν υπογραφεί η σύμβαση στον χρόνο που έχει προγραμματιστεί, θα συγκαλέσει έκτακτο Δ.Σ. προκειμένου οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Πάντως, και το σωματείο “Σπάρτακος” επισήμανε ότι επιχειρηματικά συμφέροντα “τορπιλίζουν τη μεγαλύτερη επένδυση, ύψους 1,4 δισ., που έγινε ποτέ στη χώρα” κάνοντας λόγο για αθέμιτες και παντελώς αναιτιολόγητες “εξωθεσμικές παρεμβάσεις” προκειμένου να αποτραπεί η υπογραφή της σύμβασης.
Σημειώνεται ότι η εισαγγελική έρευνα συνδέεται με συγκεκριμένο δημοσίευμα για διευκρινίσεις επί της σύμβασης.
Υπενθυμίζεται ότι στην ανάδοχο κοινοπραξία υπό τον όμιλο της Τέρνα συμμετέχει η ιαπωνική Hitachi, που έχει εξαγοράσει και τη γερμανική Babcock. Στο έργο εμπλέκεται και το γερμανικό Δημόσιο, καθώς συζητείται χρηματοδότηση από τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KFW, ενώ ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει και η Α. Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.
Εξάλλου στη συνάντηση με τον υφυπουργό τέθηκε και το ζήτημα του “σπασίματος” της ΔΕΗ για την πώληση της περίφημης “μικρής ΔΕΗ”, κάτι που επιβεβαίωσε ο Α. Παπαγεωργίου και φαίνεται ότι δρομολογείται σύντομα. “Δεν θα το αφήσουμε να περάσει” επισήμανε ο Ν. Φωτόπουλος και τόνισε: “Ξεπουλάνε κομμάτια της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας για να ξεχρεώσουν τους ‘τοκογλύφους’, αφού το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ δεν έχει καμία σχέση με επενδύσεις και θέσεις εργασίας ή ωφέλεια του καταναλωτή”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: