DEH

DEH

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Και ξαφνικά... η «χρεοκοπημένη» ΔΕΗ έγινε μηχανή κερδών



Λειτουργικά κέρδη 1 δισ. ευρώ το 2021 υπόσχεται ο Γιώργος Στάσσης. Τράπεζες και ενεργειακοί όμιλοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το νέο ομόλογο και τις «πράσινες» συνεργασίες. 

Από την κινδυνολογία της κυβέρνησης για χρεοκοπία της ΔΕΗ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, πέρασε, μιλώντας σε επενδυτές στην Νέα Υόρκη, στην αισιοδοξία για μετατροπή της ΔΕΗ σε... μηχανή κερδών, που ήδη από το 2021 θα εμφανίσει λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.
Κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ καλλιεργούν τώρα μεγάλες
προσδοκίες σε όλους τους ενδιαφερόμενους για την επιχείρηση και τις επιμέρους δραστηριότητές της, ποντάρωντας στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο, που θα παρουσιαστεί επίσημα την επόμενη Δευτέρα, ενώ τις βασικές παραμέτρους του σκιάγραφησε ο Γ. Στάσσης, μιλώντας σε επενδυτές, στο 21ο Συνέδριο της Capital Link, στην Νέα Υόρκη.
Μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσαν στο ακροατήριο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις του κ. Στάσση, που προφανώς προέρχονται από το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, για λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ ύψους 800 εκατ. ευρώ από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του σχεδίου, το 2020, η οποία θα αυξηθεί σε 1 δισ. ευρώ, το 2021.
Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται για το μετασχηματισμό της ΔΕΗ από μια «βρώμικη» και ζημιογόνο εταιρείας παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη, σε μια «καθαρή» και κερδοφόρα εταιρεία που θα βασίζεται στην πράσινη ενέργεια ενισχύουν το ενδιαφέρον διεθνών τραπεζικών – επενδυτικών κύκλων και μεγάλων ενεργειακών ομίλων για δύο σημαντικά project που θα υλοποιήσει η ΔΕΗ στο προσεχές μέλλον:
  • Η έκδοση ευρωομολόγου, από το οποίο υπάρχει η προσδοκία ότι η ΔΕΗ μπορεί να αντλήσει ακόμη και 400 εκατ. ευρώ, προγραμματίζεται τον Ιανουάριο και ήδη συγκεντρώνει επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού θα είναι ένας τίτλος με σπάνια υψηλή απόδοση και με την άτυπη εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Οι προβλέψεις για υψηλά EBITDA ήδη από το 2020, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η ΔΕΗ θα μπορέσει να εξυπηρετήσει χωρίς προβλήματα το νέο δανεισμό με ευρωομόλογο.
  • Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ, με τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων προκαλεί έντονη κινητικότητα μεγάλων ενεργειακών εταιρειών, αλλά και επενδυτικών χαρτοφυλακίων, που προσβλέπουν σε συνεργασίες με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη χρηματοδότηση νέων σχεδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες ερωτήσεις που δέχθηκε ο κ. Στάσσης στην Νέα Υόρκη αφορούν την «πράσινη» στροφή της εταιρείας, καθώς μάλιστα αναμένεται να δοθεί, μέσω του επιχειρησιακού σχεδίου, ένας εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος, για αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ σε 1GW μέσα στην επόμενη πενταετία.
Την Παρασκευή, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αναμένεται να εγκρίνει το επιχειρησιακό σχέδιο, για να δοθεί στη δημοσιότητα την Δευτέρα. Το σχέδιο, που επεξεργάσθηκε η McKinsey, έχει ως βασικό άξονα το κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής με στόχο την πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028.
Με το επιχειρησιακό σχέδιο θα δοθεί και το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για κλείσιμο 14 μονάδων λιγνίτη. Πάντως, ως το 2022 θα βγουν εκτός λειτουργίας μονάδες ισχύος μόλις 1 GW σε σύνολο 3,9 GW, ενώ oι υπόλοιπες θα κλείσουν αργότερα. Επίσης, ο στόχος για το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας από 32% σε 35% έως το 2030.
Το σχέδιο θα προβλέπει μείωση του μισθολογικού κόστους με εθελουσία εξόδο 5.000 εργαζομένων, αντιμετώπιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και καθιέρωση νέας, εξατομικευμένης για τους πελάτες, εμπορικής πολιτικής.

 https://www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: