DEH

DEH

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

«Κατοστάρι» κυβέρνησης - ΔΕΗ για το ταμειακό έλλειμμα των 900 εκατ. ευρώ

ΔΕΗ

«Σαφάρι» οφειλετών, τέλος Ιανουαρίου η εκταμίευση των 200 εκατ. ευρώ των ΥΚΩ, άμεση έκδοση ομολογιακού δανείου, εισρέουν σταδιακά στα ταμεία της ΔΕΗ τα έσοδα από τις αναπροσαρμογές των τιμολογίων ρεύματος.
Η κυβέρνηση ξεκίνησε το …κατοστάρι ώστε να καλύψει, πριν να είναι αργά, το ταμειακό έλλειμμα των 900 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ, ενώ παράλληλα αναμένεται, εντός του επόμενου δεκαημέρου, το business plan της επιχείρησης,  το οποίο θα ξεκαθαρίζει πολλά «γκρίζα» σημεία, όσον αφορά στο μέλλον των λιγντιτικών μονάδων, αλλά και στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
Το σαφάρι των κακοπληρωτών συνεχίζεται, βάσει του νέου προγράμματος διακανονισμών, αν και η ΔΕΗ προσδοκά από τους επενδυτές να μπουν σύντομα στο παιχνίδι αγοράς πακέτων οφειλών, ώστε να πάρει μια βαθιά ανάσα ρευστότητας. Άλλωστε, η κυβέρνηση «έχτισε» ήδη τη νομική θωράκιση της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε funds, απέναντι σε τυχόν αγωγές που θα επικαλούνται παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Από την τιτλοποίηση η επιχείρηση προσδοκά περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, έως το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται ότι θα επιστραφούν οι οφειλές των 200 εκατ. ευρώ από τις παλιές χρεώσεις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) που οφείλονται στη ΔΕΗ από το 2011. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή, η καταβολή του σχετικού κονδυλίου θα γίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό.  Ωστόσο, για να επιστραφούν οι ΥΚΩ, θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με ακρίβεια τα ποσά που οφείλονται στη ΔΕΗ, ώστε να ληφθεί έπειτα η σχετική απόφαση της εκταμίευσης των χρημάτων από το υπουργείο Οικονομικών.
Όσο για τα έσοδα από το πακέτο μέτρων που έλαβαν κυβέρνηση και ΔΕΗ τον περασμένο Αύγουστο – κυρίως με την αναπροσαρμογή των τιμολογίων – θα αρχίσουν σταδιακά να φαίνονται στα ταμεία της ΔΕΗ, αλλά η τελική εικόνα θα έχει ολοκληρωθεί το ερχόμενο Φθινόπωρο. Συνολικά, το ύψος τους εκτιμάται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ επίσης  ετοιμάζεται για την έξοδο στις αγορές με την έκδοση ομολόγου κατά το  πρώτο τρίμηνο του 2020, με την προσδοκία να …πιάσει τα 300 – 350 εκατ. ευρώ.  
Παράλληλα, το κλείσιμο των πρώτων λιγνιτικών σταθμών αναμένεται ότι θα ανακουφίσει την επιχείρηση, διότι θα απαλλαγεί από τα κονδύλια αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, τα οποία διαρκώς θα αυξάνονται καθώς οι πράσινες ευρωπαϊκές πολιτικές ολοένα και θα αυστηριοποιούνται.
Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωβουλευτές, κατά τη σύνοδο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Ευρώπη για το κλίμα και κάλεσαν την ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές κατά 55% έως το 2030, ώστε να καταστεί η Γηραιά Ήπειρος κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.
Εντός των επόμενων ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται ότι θα παρουσιάσει την περίφημη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) της νέας προέδρου της Κομισιόν κυρίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τους μηχανισμούς που θα οδηγούν στην κλιματική ουδετερότητα της Ευρώπης. Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης του την απολιγνιτοποίηση και τη στροφή σε πράσινες μορφές ενέργειας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: