DEH

DEH

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Η ΔΕΗ σώθηκε, η ΓΕΝΟΠ… χρεοκόπησε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ

Κάτι φαίνεται πως αλλάζει στη χώρα. Και, μάλιστα, αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Ας μην γκρινιάζουμε συνέχεια. Ας δούμε και τα θετικά που συμβαίνουν γύρω μας, ακόμα κι αν δεν κυριαρχούν στην ειδησεογραφία.
ΑΠΟ τις αρχές του 2019 είχαν αρχίσει να χτυπούν τα καμπανάκια για την κατάσταση της ΔΕΗ. Το
καλοκαίρι, μέσα στην προεκλογική περίοδο, διεθνείς οίκοι αξιολόγησης σήμαναν συναγερμό πως η επιχείρηση ηλεκτρισμού οδεύει μαθηματικά προς τη χρεοκοπία. Ο Κωστής Χατζηδάκης -νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας- δεν φοβήθηκε, ανέλαβε το ρίσκο, βγήκε μπροστά και είπε την αλήθεια. Με περίσσιο θάρρος ομολόγησε δημοσίως -και πολλές φορές- ότι η αν δεν εφαρμοστεί ένα καλά σχεδιασμένο και αρκετά «προχωρημένο» σχέδιο διάσωσης, τότε η ΔΕΗ θα κινδυνεύσει με κατάρρευση, που θα επιδεινώσει δραματικά και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας λόγω του μεγέθους της επιχείρησης.
ΤΟΤΕ, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στα κάγκελα. Κατηγόρησε τον Κωστή Χατζηδάκη ότι προκαλεί ζημιά στη δημόσια εικόνα της ΔΕΗ εκ προμελέτης για να την ξεπουλήσει τζάμπα.
ΜΟΛΙΣ πέντε μήνες αργότερα τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει. Και η αλήθεια έχει φανεί. Οχι μόνο δημιουργήθηκε ένα σχέδιο διάσωσης, το οποίο πήρε τα εύσημα των οίκων αξιολόγησης, αλλά για πρώτη φορά ξεκίνησε η υλοποίηση ενός σχεδίου απολιγνιτοποίησης στην παραγωγή ενέργειας με καταληκτική χρονιά το 2028. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ, που πουλάει και φιλο-περιβαλλοντικό προφίλ, υποστήριζε τη συνέχιση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων για πάντα.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, η κυβέρνηση κατέθεσε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει τόσο την εθελούσια έξοδο υπαλλήλων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση όσο και την κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσληφθέντες. Χαμός έγινε. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε ξανά στα κάγκελα και τα φιλικά προς την αξιωματική αντιπολίτευση μέσα ενημέρωσης ξεσπάθωναν καθημερινά κατά του Κωστή Χατζηδάκη.
Η πολιτική αντιπαράθεση ήταν αναμενόμενη. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γ. Αδαμίδης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και πλέον έχει ενταχθεί επισήμως στον ΣΥΡΙΖΑ, απείλησε με… Κούγκι. Η «αντιστασιακή» στρατηγική περιελάμβανε απεργίες διαρκείας και το… πατροπαράδοτο κατέβασμα του διακόπτη, που θα προκαλούσε μπλακ άουτ. Προφανώς, όμως, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο. Οι εποχές που ο Νίκος Φωτόπουλος -επίσης από το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ- και οι υπόλοιποι αρχισυνδικαλιστές έκαναν ό,τι γούσταραν έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, λοιπόν, προκήρυξε απεργίες. Στην αρχή τις ματαίωσε λόγω κακοκαιρίας και ύστερα χωρίς κανείς να γνωρίζει το λόγο. Στο τέλος, όμως, πραγματοποιήθηκε μόνο μία 24ωρη απεργία, στην οποία συμμετείχε μόλις το 6% από τους δέκα χιλιάδες εργαζόμενους της ΔΕΗ. Η αποτυχία αποτυπώθηκε και στο συλλαλητήριο του Συντάγματος, που μάζεψε μόνο τους συνήθεις… ύποπτους εργατοπατέρες.
ΤΙ συνέβη; Στην πραγματικότητα η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων της ΔΕΗ έχει αντιληφθεί πως τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης του Κωστή Χατζηδάκη και της νέας διοίκησης αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για να εξυγιανθεί, να εκσυγχρονιστεί και να ορθοποδήσει η εταιρία.
Η ΔΕΗ σώθηκε από την κατάρρευση, η ΓΕΝΟΠ όμως… χρεοκόπησε πολιτικά «παρέα» με την ιδεοληπτική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή ίσως είναι και μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη νοοτροπία της χώρας, όταν επί δεκαετίες η ΓΕΝΟΠ αποτελούσε το πιο σκληρό και οπισθοδρομικό συνδικαλιστικό όργανο στη χώρα.

Από την έντυπη έκδοση του ΕΤ
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: