Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ολοκληρωθεί η Μελέτη Επάρκειας του ΑΔΜΗΕ και επομένως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα διατυπωθεί το ακριβές σχέδιο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, όπως τόνισε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής πριν λίγο.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής αφορούσε ενημέρωση των βουλευτών από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου (Θωμάς, Σδούκου και Αραβώσης) για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός ανέφερε πως επιδίωξη του υπουργείου είναι ο ρυθμός απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων να συμβαδίζει με την μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να εξασφαλίζεται η μέγιστη ασφάλεια και ισορροπία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.
Απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών για τον ρόλο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας ως ένα εισαγόμενο καύσιμο, τόνισε πως ο ρόλος του φυσικού αερίου όπως και η εξάρτηση από αυτό προβλέπεται να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα το 2030 εν συγκρίσει με το 2020, ζήτημα που αποτυπώνεται στο ΕΣΕΚ της κυβέρνησης.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις ΑΠΕ τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα όπως φαίνεται και από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του Υπουργείου που στόχο έχουν τον καλύτερο συντονισμό και χάραξη πολιτικής. Τέτοιες στοχεύσεις υπηρετεί το σχετικό working group που έχει συσταθεί υπό την ΓΓ Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Υπουργείου Αλεξάνδρα Σδούκου. Υπογράμμισε δε πως βραχυπρόθεσμα το Υπουργείο εστιάζει σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, καθώς πρόκειται για τεχνολογίες που συνδυάζουν καλύτερα την σχέση κόστους-οφέλους, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τα χθεσινά αποτελέσματα των διαγωνισμών ΑΠΕ, όπου καταγράφηκε νέα μείωση στις τιμές.
Αναφορικά με την ΔΕΗ, ο κ. Θωμάς είπε πως θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των ΑΠΕ, αξιοποιώντας έτσι τις εκτάσεις γης των λιγνιτικών μονάδων που θα αποσυρθούν. Στο νέο business plan της εταιρείας αναμένεται να αποτυπωθούν συγκεκριμένα μέτρα ως προς την επιχειρηματική δραστηριότητα της Επιχείρησης στον τομέα αυτό.
Πρόθεση, επίσης του Υπουργείου είναι να επισπεύσει την αδειοδοτική διαδικασία και εν γένει το πλαίσιο προκειμένου να βελτιώσει τους χρόνους εκπόνησης και υλοποίησης μιας επένδυσης.
Σε ότι αφορά τα offshore αιολικά, ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως το Υπουργείο θα προχωρήσει στην προετοιμασία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου προκειμένου να καθίσταται δυνατή η ανάπτυξη τέτοιων έργων μέσα στην επόμενη πενταετία, παρά το γεγονός ότι για την ώρα «παραμένουν σχετικά ακριβά», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Έπειτα, για τα θέματα γεωθερμίας και κυματικής ενέργειας, το Υπουργείο επιφυλάσσεται να επανέλθει με τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να αρθούν οι όποιες στρεβλώσεις και δυσκολίες στην ανάπτυξη των σχετικών έργων. Μάλιστα, για την κυματική ενέργεια, υπάρχει σχετική πρόβλεψη για την ανάπτυξη έργων στο MoU που υπεγράφη μεταξύ του Έλληνα Υφυπουργού ΠΕΝ με τον Ιταλό ομόλογό του στα τέλη του προηγούμενου μήνα σε επίσκεψη στη γείτονα χώρα.
Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ζητήματα περί ιδιωτικοποιήσεων και υποδομών, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ρυθμιζόμενες υποδομές από την Πολιτεία και τον Ρυθμιστή και επομένως η εμπλοκή ιδιωτικών κεφαλαίων δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα ως προς την ασφάλεια και την ισορροπία του συστήματος. «Τα όποια επενδυτικά κεφάλαια είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν τις κατευθύνσεις που έχουν τεθεί από την Πολιτεία και τον Ρυθμιστή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου