Του Χάρη Φλουδόπουλου
Σημαντική τόνωση του ρυθμού αύξησης του πελατολογίου των ανεξάρτητων προμηθευτών ρεύματος καταγράφεται το διάστημα από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και το Νοέμβριο, καθώς αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες των ανταγωνιστών της ΔΕΗ να επωφεληθούν από τις πρόσφατες αυξήσεις στα τιμολόγια του κυρίαρχου παίκτη της αγοράς.
Σύμφωνα με πηγές του κλάδου προμήθειας οι συνολικές μετακινήσεις πελατών στην αγορά προμήθειας ρεύματος, περιλαμβανομένων και των μετακινήσεων μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών από τα επίπεδα των 30 χιλιάδων μετακινήσεων/ μήνα έχει εκτιναχθεί πάνω από τις 40 χιλιάδες, από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά. Μάλιστα ο Νοέμβριος έκλεισε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές με περισσότερες από 42 χιλιάδες μετακινήσεις πελατών.
Οι μετακινήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο σε μεγάλους πελάτες οι οποίοι μπορούν εύκολα να αυξήσουν σημαντικά το μερίδιο αγοράς ενός προμηθευτή ως προς τον όγκο. Άλλωστε πάντα μετρώντας τον όγκο της κατανάλωσης το μερίδιο της ΔΕΗ έχει ήδη υποχωρήσει στα επίπεδα του 70 – 75%. Πλέον οι μετακινήσεις σε μεγάλο βαθμό αφορούν οικιακούς ή μικρούς επαγγελματικούς πελάτες, οι οποίοι αναζητούν καλύτερες τιμές και υπηρεσίες στον ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς προμήθειας, ήδη σε επίπεδο μετρητών οι ιδιώτες προμηθευτές έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο σε σύνολο περίπου 7,5 εκατομμυρίων μετρητών (μερίδιο 13 – 13,5%).
Οι αιτίες
Εκτός από την πρόσφατη αύξηση στα τιμολόγια του κυρίαρχου παίκτη, που ενθάρρυναν αρκετούς πελάτες να αναζητήσουν στην αγορά καλύτερες προσφορές, το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της στο μέτωπο των ανεξόφλητων οφειλών έχει επίσης παίξει το ρόλο του. Υπενθυμίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος των ανεξόφλητων οφειλών έχει περάσει στη διαχείριση της Qualco, του ειδικού συμβούλου που έχει προσλάβει η ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυστηροποίηση αλλά και πιο εντατική δουλειά στο κομμάτι των λεγόμενων "μπαταχτσήδων”. Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου καταγράφηκε αύξηση του ρυθμού των καταγγελιών συμβάσεων από πλευράς ΔΕΗ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν απευθείας αποκοπές μετρητών.
Εικόνα αγοράς
Σημειώνεται ότι η αγορά προμήθειας ηλεκτρισμού βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, με δεδομένο ότι τα ΝΟΜΕ καταργήθηκαν με την τελευταία δημοπρασία του Οκτωβρίου να ακυρώνεται, και οι προμηθευτές αναμένουν τη λειτουργία του νέου μοντέλου της αγοράς (target model) προκειμένου να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους, όπως η σύναψη διμερών συμβάσεων με παραγωγούς. Μάλιστα οι συνθήκες της αγοράς και η σχετικά χαμηλή οριακή τιμή του συστήματος που έφτασε έως και τα 53 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή 5 ευρώ κάτω από την τιμή των ΝΟΜΕ, συνετέλεσε ώστε να μην γίνει αντιληπτή από την αγορά η κατάργηση των δημοπρασιών. Ωστόσο εντός του Δεκεμβρίου, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος (ΟΤΣ) έχει κινηθεί ανοδικά πάνω από τα 60 ευρώ. Τα όρια αντοχής των ιδιωτών προμηθευτών ως προς την ΟΤΣ, με βάση τα τρέχοντα τιμολόγια λιανικής, τοποθετείται στα 63 με 65 ευρώ η μεγαβατώρα. Εάν η ΟΤΣ ξεπεράσει τα 65 ευρώ, τότε οι περισσότεροι προμηθευτές θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να αναθεωρήσουν και εκείνοι τα τιμολόγιά τους με αυξήσεις.
Μερίδια
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου για τον Οκτώβριο το μερίδιο της ΔΕΗ έπεσε κάτω από το όριο του 70% στο 69,75% ενώ οι υπόλοιποι προμηθευτές με βάση τον όγκο των καταναλώσεών τους είχαν τα ακόλουθα μερίδια: Ήρων: 5,95 % , Μυτιληναίος (Protergia) 5,87 %, Elpedison 4,33 %, NRG 2,62 %, Watt & Volt: 2,26 % , Volterra 2,17 %, Αέριο Αττικής (Φυσικό Αέριο) 1,24 %, ΕΛΤΑ 1,16 %, ΚΕΝ 0,79 %, ΕΠΑ ΘΕΣΣ (ZeniΘ) 0,78 %, Volton 0,71 %, ενώ μικρότερα μερίδια έχουν άλλοι 5 προμηθευτές.
www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου