DEH

DEH

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Σήμερα στο υπουργικό η απολιγνιτοποίηση – Στο επίκεντρο το πρόσωπο που θα αναλάβει το ρόλο του συντονιστή

Το φιλόδοξο εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και το προσώπο που θα αναλάβει ρόλο-συντονιστή των ενεργειών για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.
Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η σύσταση της
διυπουργικής που με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπουργείων, θα αναλάβει να τρέξει το εγχείρημα, στο οποίο, όπως λένε οι πληροφορίες, θα τοποθετηθεί ένας συντονιστής, θέση για την οποία έχουν προταθεί διάφορα ονόματα.
Δίχως να είναι σαφές αν το πρόσωπο αυτό θα ανακοινωθεί σήμερα ή μετά τις γιορτές, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα πρόκειται για στέλεχος με αναγνωρισιμότητα, όπως έχει συμβεί και σε άλλα φιλόδοξα projects, όπου εμπλέκονται πολλά υπουργεία μαζί με πληθώρα φορέων.
Τέτοια για παράδειγμα είναι η περίπτωση του τερματισμού των πλαστικών μιας χρήσης, εγχείρημα του οποίου ο συντονισμός ανατέθηκε από το ΥΠΕΝ τον περασμένο Οκτώβριο στο Κοινωφελες Ιδρυμα Λασκαρίδη, με συντονίστρια την εκτελεστική του διευθύντρια Αγγ.Κοσμοπούλου,
Στο θέμα επομένως σύστασης της Δυιπουργικής, της οποίας θα προεδρεύει ο Κ.Χατζηδάκης, με συντονιστή  διαφορετικό πρόσωπο, θα εστιάσει η συζήτηση στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, και όχι σε συγκεκριμένα μέτρα γύρω από το master plan της απολιγνιτοποίησης, για το οποίο η κουβέντα είναι ακόμη πρόωρη. Αν πρώτα δεν κλείσει ο νέος κοινοτικός προυπολογισμός, προκειμένου να υπάρξει σαφή εικόνα σχετικά με τα κονδύλια που πρόκειται να διαθέσει η Κομισιόν για την απανθρακοποίηση, ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, θα είναι στον αέρα.
Τα πάντα όσον αφορά στο master plan για την απολιγνιτοποίηση, θα εξαρτηθούν από τα κοινοτικά κονδύλια με τα οποία θα “προικισθεί” το περίφημο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Τα μέχρι τώρα κεφάλαια, λέγεται ότι δεν ξεπερνούν ούτε τα 10 δισ ευρώ, άρα δεν επαρκούν διόλου για τις 40 και πλέον περιφέρειες που εξαρτώνται από τον άνθρακα, ωστόσο  η νέα επικεφαλής της Κομισιόν Ουρσουλα φον ντερ Λαίεν, έχει δεσμευθεί ότι θα εξασφαλισθούν πολύ περισσότεροι πόροι. Διαφορετικά το περίφημο “European Green Deal” θα μείνει γράμμα κενό.
Το «παζάρι» θα είναι σκληρό, καθώς κεφάλαια από το Ταμείο διεκδικούν πολλά κράτη, όπως Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία, Ελλάδα, και άλλες χώρες. Υπό αυτή την έννοια, μόνο τυχαία δεν ήταν η πρόσφατη επισήμανση Μητσοτάκη προς τους ομολόγους του, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, σχετικά με τον υψηλό βαθμό εξάρτησης της Ελλάδας από τον λιγνίτη, καθώς επίσης ότι η χώρα θα χρειαστεί άμεση πρόσβαση στο νέο ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Το ίδιο μήνυμα, δηλαδή ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση, εξέπεμψε προ ημερών και ο Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, σπεύδοντας από τώρα να λάβει θέσεις στη διαπραγμάτευση για τον καταμερισμό των κοινοτικών κεφαλαίων, η οποία θα ενταθεί μέσα στο 2020.
Προς το παρόν πάντως, όλα κινούνται σε ένα θολό τοπίο. Απαντώντας σε πρόσφατη ερώτηση της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, η νέα Επίτροπος Συνοχής & Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ούτε ο καταμερισμός των χρημάτων, ούτε και τα κριτήρια βάσει των οποίων αυτά θα διατεθούν. Σύμφωνα με την κα Φερέιρα, εφόσον συνυπολογιστούν τα εθνικά κονδύλια κάθε κράτους-μέλους και εκείνα που θα προέλθουν από μόχλευση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το EU Invest και ιδιώτες επενδυτές, τότε αναμένεται να συγκεντρωθούν περί τα 100 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Επίτροπο, στα μέσα Ιανουαρίου πιθανώς να υπάρχουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: