DEH

DEH

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Μετά τη Μέση Τάση, αύξηση τιμολογίων μελετούν οι εναλλακτικοί προμηθευτές και για οικιακούς – επαγγελματικούς καταναλωτές.

 Θοδωρής Παναγούλης

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη είναι οι εταιρείες της λιανικής ρεύματος, περιμένοντας τη στιγμή που κάποιοι «θα κάνουν την αρχή» ώστε η αγορά να μετακινηθεί συνολικά προς υψηλότερα τιμολόγια βάσης.
Ήδη αυτό έχει γίνει στη Μέση Τάση, όπου οι προσφορές των προμηθευτών κινούνται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, ενώ και τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά.
Όσον αφορά τη Χαμηλή Τάση, σήμερα σχεδόν όλες οι εταιρείες έχουν ενεργοποιήσει τις ρήτρες Οριακής Τιμής Συστήματος, αλλά επειδή οι συμβάσεις έρχονται από προηγούμενες περιόδους, τα όρια πάνω από τα οποία μπαίνουν χρεώσεις ρήτρας ΟΤΣ είναι χαμηλά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες χρεώσεις να αντιπροσωπεύουν τελικά υψηλό ποσοστό των ανταγωνιστικών χρεώσεων του λογαριασμού.
Σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με καταγγελίες αναγνωστών στο energypress, φτάνουν στα επίπεδα του 40%. Αυτό έχει δημιουργήσει ήδη παράπονα από τους καταναλωτές και εκτιμάται ότι είναι προς όφελος του κλάδου να εξορθολογιστούν οι χρεώσεις βάσης.
Από την άλλη, η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ δημιούργησε ένα χαρακτηριστικό κύμα πελατών που αλλάζουν πάροχο, όπως άλλωστε φαίνεται από τη ραγδαία μείωση των ποσοστών του δεσπόζοντος παίκτη από τη στιγμή που αύξησε τα τιμολόγιά του.
Οι ιδιωτικές εταιρείες λιανικής υποδέχονται προς ώρας τους πελάτες της ΔΕΗ, ωστόσο μελετούν ταυτόχρονα η μία τις κινήσεις της άλλης, ώστε να είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε «ισορροπημένες» αυξήσεις: Να συνεχίσουν δηλαδή να παρέχουν κίνητρο στους πελάτες της ΔΕΗ, μειώνοντας όμως παράλληλα και τις «γκρίνιες» και τους κινδύνους ζημιών.
Άλλωστε έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση όσον αφορά την πρόσβαση στη σχετικά φθηνή ενέργεια από τα ΝΟΜΕ: οι εταιρείες θα συνεχίσουν να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους με ενέργεια από τις δημοπρασίες μέχρι το τέλος του έτους και σταδιακά από τον Ιανουάριο θα αρχίσουν να εκτίθενται στην χονδρεμπορική αγορά, έως τον Ιούνιο που θα είναι απολύτως εκτεθειμένες.
Το Μάρτιο του 2020 η αγορά προμήθειας θα αρχίσει να είναι κατά κύριο λόγο εκτεθειμένη στην Οριακή Τιμή του Συστήματος και τον Ιούνιο εντελώς, που σημαίνει πρακτικά ότι η πορεία του κλάδου θα συναρτάται από την πορεία της χονδρεμπορικής αγοράς: εφόσον κρατηθούν χαμηλά οι τιμές του LNG και αυτό επηρεάσει θετικά την ΟΤΣ, τότε και οι εταιρείες παρά την έκθεσή τους, δεν θα εξαναγκαστούν σε απώλειες, καθώς θα μπορούν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ εξασφαλίζοντας ενίσχυση των μεριδίων τους.
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι η ίδια η ΔΕΗ στους σχεδιασμούς της έχει ενσωματώσει απολύτως την προοπτική να μειωθεί το μερίδιό της στα επίπεδα του 60% ή και ακόμη πιο κάτω, έως τον Ιούνιο του 2020.
Αυτό σημαίνει ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι θα βρεθούν να διαχειρίζονται το 40% της κατανάλωσης, με μεγάλο μέρος του ανταγωνισμού να αφορά πλέον όχι τους εναλλακτικούς έναντι της ΔΕΗ αλλά τη μία ιδιωτική εταιρεία έναντι της άλλης.
Σε κάθε περίπτωση, παράγοντας που θα επηρεάσει την αγορά είναι οπωσδήποτε και τα όσα συμφωνηθούν κατά τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Κομισιόν τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης είναι πολύ πιθανό να συμφωνηθούν πράγματα που θα είναι καταλυτικά για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα κάνουν τη δουλειά τους οι πάροχοι ρεύματος.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: