DEH

DEH

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

ΔΕΗ: Νέα φόρμουλα για τη χορήγηση κινήτρων στους υποψήφιους επενδυτές των λιγνιτικών – Τι συζητούν ΥΠΕΝ – DG COMP

Κωνσταντίνος Φιλίππου Απομακρύνονται οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον μηχανισμό επιμερισμού κερδών – ζημιών ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους υποψήφιους αγοραστές των μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, στο τραπέζι, φαίνεται να βρίσκεται ένα νέο μοντέλο που θα συμβάλλει ώστε να καταστούν οι εκχωρούμενες μονάδες βιώσιμες και ελκυστικές για τους υποψήφιους επενδυτές. Για την ώρα οι διαπραγματεύσεις έχουν επικεντρωθεί σε αυτήν την φόρμουλα, αφήνοντας στην άκρη τον διετή μηχανισμό επιμερισμού κερδών – ζημιών. Οι σταθμοί της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, όπως έχουν διαπιστώσει και οι διεκδικητές κατά τη διάρκεια του due diligence πως είναι παθητικοί. Δηλαδή τα οικονομικά τους μεγέθη είναι ζημιογόνα. Όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις στόχος με το νέο μοντέλο να περιοριστούν δαπάνες και να αυξηθούν τα έσοδα.
Σημειώνεται ότι ο κύκλος των διαβουλεύσεων αναμένεται να καταλήξει αύριο Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται να διαρκέσει και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Για τις 20 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, όπου αφενός θα εγκριθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για την  περίοδο του εννιαμήνου και αφετέρου θα δοθεί το «πράσινο» φως για το SPA (σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών) με τα κίνητρα.
Με αυτά τα δεδομένα το νέο ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα πάνω στο οποίο θα τρέξουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι στις 7 Ιανουαρίου να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τους σταθμούς της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Στο ενδεχόμενο που απαιτηθεί η κατάθεση βελτιωμένων προτάσεων τότε αυτές θα δοθούν στις 10 του μηνός. Για την αμέσως επόμενη μέρα, στις 11 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, το οποίο και θα αξιολογήσει τις προσφορές των επενδυτών. Στις 15 του μηνός το υπουργείο ΠΕΝ θα ειδοποιήσει τη DG COMP  για τα αποτελέσματα της αποεπένδυσης.
Βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν και από τις επενδυτικές διαθέσεις, δηλαδή από το αν οι εταιρίες που διεκδικούν τις λιγνιτικές μονάδες θα ικανοποιηθούν από τα κίνητρα του διαγωνισμού.  
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: