DEH

DEH

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Τα αιολικά Μεγαβάτ που θα βάλει στο χαρτοφυλάκιό της η ΔΕΗ μέσω της συνεργασίας με ελληνικό όμιλο ΑΠΕ

Θοδωρής Παναγούλης


Στην υλοποίηση μιας συνηθισμένης για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες πρακτικής, της συνεργασίας δηλαδή με άλλους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους στον τομέα των ΑΠΕ, «ακουμπάει» η νέα συνεργασία με ελληνική εταιρεία την οποία πρόκειται σύντομα να ανακοινώσουν οι δύο πλευρές και την οποία προανήγγειλε χθες ο κ. Παναγιωτάκης χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, πρόκειται για την ένταξη στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ ενός λειτουργούντος πάρκου 16 MW στην Αιτωλοακαρνανία, ενός υπό κατασκευή πάρκου 43 MW στη Βοιωτία, καθώς και ενός ακόμα πάρκου 11 MW που θα κατέβει στον επόμενο διαγωνισμό της 10ης Δεκεμβρίου.
 
Πρέπει να υπομνηστεί πάντως ότι στο business plan της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αλλά και στο στρατηγικό σχέδιο της McKinsey, προβλέπεται ρητά ότι το μεγαλύτερο μέρος της «αντεπίθεσης» της ΔΕΗ στις ΑΠΕ θα γίνει μέσω συνεργασιών με άλλες επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη δηλαδή των ΑΠΕ προβλέπεται να γίνει όχι μόνο με έργα ιδιοκτησίας της ΔΕΗ αλλά και με έργα στα οποία συμμετέχει μαζί με άλλους εταίρους. 
 
Για την περίοδο 2018 - 2022 προβλέπεται χαρακτηριστικά να επενδυθούν από την εταιρεία 700 εκ. ευρώ, με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες να καλύπτει μόλις το 25% της νέας ισχύος.
Συγκεκριμένα ανά έτος προβλέπεται να αυξηθούν τα έργα με ανάπτυξη νέων πρότζεκτ αλλά και με εξαγορές ως εξής:
  • 2018 40 MW έργα της ΔΕΗ και 75 MW έργα με τη συμμετοχή της ΔΕΗ
  • 2019 125 MW έργα της ΔΕΗ και 225 MW έργα τη συμμετοχή της ΔΕΗ
  • 2020 220 MW έργα της ΔΕΗ και 400 MW έργα με τη συμμετοχή της ΔΕΗ
  • 2021 145 MW έργα της ΔΕΗ και 265 MW έργα με τη συμμετοχή της ΔΕΗ
  • 2022 85 MW έργα της ΔΕΗ και 155 MW έργα με τη συμμετοχή της ΔΕΗ
Όπως έχει πει ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης, «το Στρατηγικό Σχέδιο προβλέπει ότι την επόμενη δεκαετία πρέπει να 15πλασιάσουμε την ισχύ μας στις ΑΠΕ. Αυτό θα απαιτήσει κεφάλαια πλέον των 2,3 δισ. ευρώ. Θα είναι η νέα ατμομηχανή ανάπτυξης της ΔΕΗ, όπως τις προηγούμενες δεκαετίες η ατμομηχανή ήταν οι Θερμικοί και Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί Παραγωγής, τα Δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής, που εξασφάλισαν φθηνή και αξιόπιστη Ηλεκτρική Ενέργεια και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας.
Για τη βέλτιστη διαχείριση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, θα ληφθούν οι αναγκαίες στρατηγικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα με τον πιο συστηματικό τρόπο, και βέβαια θα αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, οι επιχειρηματικές συνεργασίες και οι ευνοϊκές για τις ΑΠΕ πολιτικές χρηματοδότησης των τραπεζών και των επενδυτικών κεφαλαίων».
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: