DEH

DEH

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

«Ποδαρικό» με τις δεσμευτικές προσφορές για τις λιγνιτικές μονάδες στις 7/1 – Στις 11/1 η ανακήρυξη πλειοδότη


Αν το προσφερόμενο τίμημα είναι χαμηλότερο από την ανεξάρτητη εκτίμηση, τότε η ΔΕΗ θα μπορεί να ζητήσει τη βελτίωσή του από τους συμμετέχοντες
Οριστικοποιήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News έχει ήδη λάβει το «πράσινο φως» της Κομισιόν, ενώ έχουν συμφωνήσει και οι υποψήφιοι επενδυτές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων πως οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν τελικά στις 7 Ιανουαρίου, ενώ τέσσερις μέρες αργότερα – στις 11 Ιανουαρίου – θα ανακηρυχθεί ο πλειοδότης από το Δ.Σ. της επιχείρησης.
Μάλιστα, η πρώτη ημερομηνία «σταθμός» της αποεπένδυσης είναι η σημερινή (10/12), καθώς ξεκινά ο τελευταίος «γύρος» σχολίων για τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) για τις προς πώληση μονάδες.
Στη συνέχεια, η σύμβαση θα οριστικοποιηθεί και επίσημα στις 20 Δεκεμβρίου, με την έγκρισή της από το Δ.Σ. της ΔΕΗ, το οποίο θα συνεδριάσει εκείνη την ημέρα.
Θα ακολουθήσει η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, με τη σχετική προθεσμία να λήγει στις 7 Ιανουαρίου.
Οι προσφορές θα ανοίξουν μάλιστα την ίδια ημέρα.
Όπως είναι γνωστό μαζί με τις προσφορές των υποψήφιων επενδυτών, στην ίδια συνεδρίαση το Δ.Σ. της επιχείρησης θα ανοίξει και τη μελέτη του πιστοποιημένου διεθνή ανεξάρτητου εκτιμητή, η οποία θα προσδιορίζει το δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας (fair value range).
Έτσι, αν οι προσφορές είναι χαμηλότερες από αυτή την ανεξάρτητη εκτίμηση, τότε η ΔΕΗ θα μπορεί να ζητήσει τη βελτίωσή τους από τους συμμετέχοντες, με την αντίστοιχη προθεσμία υποβολής να λήγει στις 10 Ιανουαρίου.
Μία ημέρα αργότερα, στις 11 Ιανουαρίου, το Δ.Σ. θα προχωρήσει στην ανακήρυξη του πλειοδότη, ώστε στις 15 Ιανουαρίου να αποσταλεί από το ΥΠΕΝ στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν η επιστολή για την αποκατάσταση των συνθηκών ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, η οποία θα σηματοδοτήσει έτσι κι επίσημα τη λήξη της διαδικασίας της αποεπένδυσης.
Αίτημα χωρίς ανταπόκριση
Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως η θέση της ΔΕΗ ήταν πως η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα έπρεπε να μετατεθεί για αρκετά αργότερα, περί τα μέσα Φεβρουάριου, με υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης να αποκαλύπτουν την περασμένη εβδομάδα πως η επιχείρηση έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στο ΥΠΕΝ, κοινοποιώντας την και στην Κομισιόν.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η μεγαλύτερη παράταση είναι απαραίτητη ώστε να δοθεί σαφές «σήμα» από τις Βρυξέλλες για τη δυνατότητα αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων μέσω του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος (λιγνιτικά ΑΔΙ), με δεδομένο ότι η Κομισιόν δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση για να συμπεριληφθεί στο SPA η συμμετοχή της ΔΕΗ σε ενδεχόμενες ζημίες των ιδιωτικοποιημένων εργοστασίων κατά την πρώτη διετία λειτουργίας υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η οποία θα δημιουργούσε ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τους υποψήφιους επενδυτές.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, παραμένει ασαφές τι περιλαμβάνει το προτεινόμενο SPA, για το οποίο από σήμερα ξεκινάει η τελευταία φάση υποβολής σχολίων.
Πάντως, επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, κύκλοι του ΥΠΕΝ εξέφραζαν την εκτίμηση πως ήταν θέμα ημερών να επέλθει συμφωνία με την Κομισιόν για τη σύμβαση αγοραπωλησίας.
Οι ίδιοι κύκλοι πρόσθεταν ότι οι Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται πως είναι απαραίτητη για την επιτυχία του διαγωνισμού η ύπαρξη ενός μηχανισμού αντιστάθμισης ρίσκου, παρόλο που ενδεχομένως αυτός να μην αφορά τη συμμετοχή της ΔΕΗ στις ζημίες.
 
www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: