DEH

DEH

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Κρίσιμες ώρες για τη Λάρκο - Απορρίφθηκε η αίτηση για ασφαλιστικά - Κανονικά προχωρά η άρση εκπροσώπησης από ΔΕΗ - Νέα κυβερνητική πρωτοβουλία στο “και πέντε”;


 
Εμπλοκή που σημαίνει εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιομηχανία Λάρκο σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Παρασκευή. Συγκεκριμένα το Πρωτοδικείο Λαμίας απέρριψε την αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η βιομηχανία με στόχο να μπλοκάρει τις διαδικασίες που κίνησε η ΔΕΗ για άρση της εκπροσώπησης της Λάρκο.

Η εξέλιξη αυτή δεν αφήνει περιθώρια στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες, βάσει των οποίων δίνεται μικρό χρονικό περιθώριο για τη Λάρκο να τροφοδοτείται απευθείας από το σύστημα, εφόσον καταβάλει σχετική εγγύηση και πληρώνει το σύνολο της κατανάλωσής της, σε τιμή ακριβότερη από το τιμολόγιο της ΔΕΗ.
Από πλευράς ΑΔΜΗΕ, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι εάν δεν υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη, τότε πράγματι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από την ικανοποίηση του αιτήματος της ΔΕΗ.
Ποια μπορεί να είναι αυτή η εξέλιξη; 
Κυβερνητικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι επίκειται η εκδήλωση νέας πρωτοβουλίας για την προβληματική βιομηχανία νικελίου, η οποία αδυνατεί να φανεί συνεπής στους διακανονισμούς της με αποτέλεσμα να είναι σήμερα ο μεγαλύτερο οφειλέτης προς τη ΔΕΗ με χρέη ύψους άνω των 285 εκατ. ευρώ.
Ποια μπορεί να είναι αυτή η πρωτοβουλία με δεδομένο ότι εκτός από τα χρέη προς τη ΔΕΗ υπάρχει και η εκκρεμής καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για επιστροφή των παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 135 εκατ. ευρώ; 
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν την Παρασκευή τα σωματεία εργαζόμενων στη Λάρκο, οι εργαζόμενοι απειλούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει επίσημη απάντηση με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει τη λειτουργία της βιομηχανίας χωρίς ιδιωτικοποίηση και με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Να σημειωθεί πάντως ότι παρά τις κυβερνητικές πιέσεις, επενδυτές μέτοχοι μειοψηφίας της ΔΕΗ, εμφανίζονται να ζητούν από τη διοίκηση δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος με τους ανεξόφλητους οφειλέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: