DEH

DEH

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Τέσσερις δημοπρασίες ΝΟΜΕ για τη διάθεση 1.300 MWh/h προτείνει για το 2019 το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Η σχετική εισήγηση έχει ήδη αποσταλεί στη ΡΑΕ  
Έτοιμη είναι από την Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) η εισήγηση για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ της επόμενης χρονιάς.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, η εν λόγω εισήγηση να βρίσκεται ήδη στα χέρια της ΡΑΕ από
το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΧΕ εισηγείται εντός του 2019 να διεξαχθούν τέσσερις δημοπρασίες, με τις οποίες θα εκχωρηθούν λίγο λιγότερες από 1.300 MWh/h ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να συνυπολογισθούν τυχόν «πέναλτι». 
Πάντως, «πέναλτι» θα υπάρξει στην πρώτη δημοπρασία του 2019, η οποία θα διεξαχθεί στα μέσα Ιανουαρίου για τη δημοπράτηση ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας  150 MWh/h. 
Έτσι, με την προσθήκη των 171 MWh/h που έχουν «μεταφερθεί» από το 2018 λόγω ενεργοποίησης της ρήτρας απόκλισης του μεριδίου της ΔΕΗ από τους μνημονιακούς στόχους, στην πρώτη δημοπρασία του Ιανουαρίου θα διατεθούν συνολικά γύρω στις 320 MWh/h. 
Από την άλλη πλευρά, η δημοπρασία του επόμενου μήνα είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει και την «πρεμιέρα» εφαρμογής του αντικίνητρου για τις εξαγωγή δημοπρατούμενων ποσοτήτων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ αναμένεται να λάβει άμεσα απόφαση σχετικά με το μέτρο που έχει εισηγηθεί η ΕΧΕ για κοστολόγηση του μεγαλύτερου ποσοστού των εξαγωγών με την Οριακή Τιμή Συστήματος. 
Πάντως, στην απόφαση της Αρχής φαίνεται πως θα καθορίζεται με διαφορετικό τρόπο ο υπολογισμός αυτού του ποσοστού, σε σχέση με την εισήγηση της ΕΧΕ. 
Όσον αφορά τις επιπλέον 171 MWh/h, αυτές αποτελούν το υπόλοιπο των επιπρόσθετων 343 MWh/h, οι οποίες προέκυψαν από την ενεργοποίηση της ρήτρας απόκλισης του μεριδίου της ΔΕΗ από τους μνημονιακούς στόχους, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018. 
Από τις 343 MWh/h, ήδη οι 172 MWh/h διατέθηκαν μέσω της τέταρτης και τελευταίας δημοπρασίας για το 2018, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. 
Υπενθυμίζεται ωστόσο πως ο «οδικός χάρτης» αποκλιμάκωσης των επιπλέον δημοπρατούμενων ποσοτήτων, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου, προβλέπει την πλήρη κατάργηση της ρήτρας από την επομένη χρονιά. 
Για να συμβεί αυτό, προϋπόθεση είναι να έχει αίσια έκβαση η διαδικασία της αποεπένδυσης και να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις αγοραπωλησίας μετοχών (share purchase agreements) για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μελίτη Φλώρινας και τη Μεγαλόπολη, οι οποίες παραχωρούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: