DEH

DEH

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Στην «πράσινη ενέργεια» στρέφεται η ΔΕΗ - Προς εξαγορά του 50% των αιολικών της Volterra


Στην «πράσινη ενέργεια» στρέφεται η ΔΕΗ - Προς εξαγορά του 50% των αιολικών της Volterra 
Η Volterra που είναι περισσότερο γνωστή από την δραστηριότητά της ως πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας διαθέτει συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 365 MW 
Στην «πράσινη ενέργεια» στρέφεται η ΔΕΗ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σχεδιάζει να αποκτήσει το 50% των αιολικών της Volterra. Ειδικότερα, η αγορά συνδέει τις αναφορές του Μανόλη
Παναγιωτάκη περί συμφωνίας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με ελληνικό όμιλο, με την εξαγορά του 50% του αιολικού πάρκου ισχύος 16 ΜW της Volterra (θυγατρική του κατασκευαστικού Ομίλου J&P Άβαξ). 
Η Volterra που είναι περισσότερο γνωστή από την δραστηριότητά της ως πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας διαθέτει συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 365 MW, εκ των οποίων εν λειτουργία βρίσκονται 16 MW και υπό κατασκευή άλλα 54 MW. Τη συμφωνία είχε διαπραγματευτεί ο τέως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) κ. Ηλίας Μοναχολιάς, ο οποίος παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την προωθούμενη συγχώνευση της ΔΕΗΑΝ με τη μητρική εταιρεία. 
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ έχει δηλώσει ότι η επιχείρηση θα μετατραπεί σε πράσινη εταιρεία και θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 57% ως το 2022, με επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές, πώληση και απόσυρση λιγνιτικών μονάδων. 
Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Παναγιωτάκης ανήγγειλε επιχειρηματική συνεργασία της ΔΕΗ με εταιρεία του χώρου των ανανεώσιμων πηγών ενώ μίλησε συγκεκριμένα για κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού, Ισχύος 200 μεγαβάτ, στα εξαντλημένα ορυχεία της Πτολεμαΐδας και πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ είναι σε συζητήσεις για την κατασκευή ενός ακόμη φωτοβολταϊκού ισχύος 150 μεγαβάτ. Συνολικά, το σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει επενδύσεις για την κατασκευή ανανεώσιμων πηγών ισχύος 2 γιγαβάτ ως το 2030, με στόχο να κατακτήσει την πρώτη θέση στα φωτοβολταϊκά και την γεωθερμία και την τρίτη στα αιολικά. 
Σημείωσε δε, ότι υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση τέτοιων πρότζεκτς σε αντίθεση με την συμβατική παραγωγή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν funds που δεν συμμετέχουν στην χρηματοδότηση του διεθνούς ομολόγου της ΔΕΗ εξαιτίας της ύπαρξης λιγνιτικής παραγωγής (νωρίτερα η ΔΕΗ με αφορμή την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την S&P ανήγγειλε ότι σχεδιάζει έξοδο στις αγορές). 
«Οι ανανεώσιμες πηγές θα είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια, όπως στο παρελθόν ήταν η συμβατική παραγωγή και τα δίκτυα» ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ. Πρόσθεσε ακόμη, ότι τα νησιά που διασυνδέονται, προσφέρονται κατά προτεραιότητα για την ηλεκτροκίνηση και την μετατροπή τους σε «πράσινα». Δείτε ΕΔΩ τι έγραφε το WEN στις 4/12/2018 

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: