DEH

DEH

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

ΔΕΗ: Πιέσεις προς ΥΠΕΝ και επενδυτές για τον ΑΗΣ Αμυνταίου – Μελέτη για τη θέση του στον ενεργειακό σχεδιασμό.

 
Αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (2030) διαβεβαίωσε για το ό,τι οι δύο λιγνιτικές μονάδες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 600 MW στο Αμύνταιο έχουν συνυπολογιστεί στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2030 εντούτοις η ΔΕΗ έχει διαφορετική άποψη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης με τη ΓΕΝΟΠ σημείωσε στους συνδικαλιστές για το θέμα του ΑΗΣ Αμυνταίου ότι αυτός δεν χωράει στον ενεργειακό σχεδιασμό όπως αυτός έχει εκπονηθεί για τα επόμενα χρόνια. Για το σκοπό αυτό άλλωστε η ΔΕΗ έχει ζητήσει μελέτη προκειμένου να τεκμηριώσει και εμπράκτως τα επιχειρήματα της.
Προφανώς ο στόχος της διοίκησης, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνομιλητών της, είναι να ασκηθούν πιέσεις προς την κυβέρνηση ώστε να λάβει τα αναγκαία εκείνα μέτρα για την ένταξη του σταθμού στο ενεργειακό μείγμα των επόμενων ετών και κυρίως για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και επενδυτική αξιοποίηση του. Παράλληλα, μέσα από τη μελέτη που θα προετοιμαστεί επιδιώκει και την κινητοποίηση των ιδιωτών επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις δύο μονάδες (Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζος και ΙΝΤΡΑΚΑΤ) ώστε κι εκείνοι με τη σειρά τους να δώσουν ξανά το παρόν στη διεκδίκηση τους.
Πάντως, την ίδια στιγμή, ο υπουργός ΠΕΝ έχει εκδώσει απόφαση για την παράταση των ωρών λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου κόντρα στις διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας.
Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που βρίσκεται στη δημόσια διαβούλευση προβλέπει την εγκατεστημένη ισχύ ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες ορυκτών καυσίμων να πέσει από τα 4,3 GW στα 3,4 το 2020. Για το 2025 οι υπολογισμοί δείχνουν την αύξηση της στα 3,5 GW και το 2030 το ψαλίδισμα της στα 2,7 GW. Στο διάστημα αυτό προβλέπεται η απόσυρση προφανώς των τεσσάρων λιγνιτκικών μονάδων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.200 MW της Καρδιάς, η ένταξη του νέου σταθμού «Πτολεμαϊδας V» 660 MW και προφανώς και του ΑΗΣ Αμυνταίου και ίσως και μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου συνολικής ισχύος 1.500 MW.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι στις διακηρύξεις της ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΝ περιλαμβάνεται η συνέχιση της λειτουργίας των δύο μονάδων του Αμυνταίου μόνο εφόσον αναβαθμιστούν περιβαλλοντικά, ενώ και τέτοια προϋπόθεση έχει θέσει και για τη δεύτερη μονάδα της Μελίτης, η οποία σημειωτέων δεν έχει ακόμη καν κατασκευαστεί. Συνολικά ο κ. Σταθάκης έχει βάλει ως όρους για τη διατήρηση σε λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών την περιβαλλοντική τους αναβάθμιση.
Πέραν αυτού, η ηγεσία του υπουργείου αλλά και η διοίκηση της ΔΕΗ έχουν μεταφέρει το ενδεχόμενο διενέργειας διαγωνισμού για τις μονάδες του Αμυνταίου μετά το διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.  
 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: