DEH

DEH

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Κι όμως η ΔΕΗ χρεοκοπεί

Αποτέλεσμα εικόνας για Κώστα Σκρέκα

Του Κώστα Σκρέκα*
 
Τραγικά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το 9μηνο του 2018. Ακόμη πιο τραγική η προσπάθεια από τη διοίκηση ή και από την κυβέρνηση να αποκρύψουν την πραγματικά άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ, μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, από το 2014 μέχρι το 2018.
Η ΔΕΗ πριν δύο ημέρες στις 20 ΔΕΚ 2018 ανακοίνωσε επίσημα, ζημίες προ φόρων πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ
την ημέρα, συγκεκριμένα ζημίες 299,5 εκατομμύρια ευρώ για τους πρώτους 9 μήνες του 2018. Εάν συνυπολογίσουμε ότι τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν τη θετική επίπτωση κατά 108,3 εκ. ευρώ, από την αντιστροφή προβλέψεων για επισφάλειες, τότε οι πραγματικές ζημιές προ προβλέψεων για επισφάλειες και προ φόρων είναι 453,8 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ ζημιές για μόλις εννέα μήνες λειτουργίας.
Το 2014 είχε ανακοινώσει αντίστοιχα κέρδη προ φόρων 179,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων και προ προβλέψεων για επισφάλειες ήταν το πρώτο εννεάμηνο, πάντα του 2014, 434 εκατομμύρια ευρώ!
Κι όμως ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Σταθάκης, σε κάθε ευκαιρία πανηγυρίζει που έχει «σώσει» τη ΔΕΗ, αφού πρώτα ακύρωσε το προηγούμενο «κατάπτυστο» σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας που διασφάλιζε τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της ΔΕΗ και τη μετάβασή της στο νέο ευρωπαϊκό ενεργειακό περιβάλλον.
Για την ευκολία της σύγκρισης η ΝΔ παρέδωσε μια ΔΕΗ το 2014 που τα λειτουργικά κέρδη, προ προβλέψεων για επισφάλειες ήταν 1.049 εκατομμύρια ευρώ και το αντίστοιχο ποσό το 2018 είναι μόλις 126,6 εκ ευρώ.
Και αντί η κυβέρνηση να χτυπήσει τις καμπάνες του κινδύνου, αντί να φωνάξει όλους για να συμφωνηθεί ένα σχέδιο διάσωσης, πως θα σωθεί η βασική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, αφού αν αυτή καταρρεύσει κινδυνεύει να παρασύρει μαζί της το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, εκείνη αποκρύπτει κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση το πρόβλημα και διαβεβαιώνει ότι όλα πάνε καλά.
Η διοίκηση της ΔΕΗ, από την άλλη πλευρά, διαφήμιζε μαζικά πριν λίγες εβδομάδες και κόμπαζε πόσο καλά πάει η εταιρεία. Ενώ γνώριζαν ότι σε λίγες εβδομάδες θα ανακοίνωναν ΖΗΜΙΕΣ για το 9μηνο που προσεγγίζουν το ΜΙΣΟ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ Ευρώ είχαν το θράσος να διαφημίζουν τα καλά αποτελέσματα από τη λειτουργία της ΔΕΗ και ο αρμόδιος Υπουργός να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι καταστροφολογεί.
Είναι, δε τόσο κουτοπόνηροι, που στην προχθεσινή επίσημη ανακοίνωση, για πρώτη φορά, αναφέρουν τα αποτελέσματα 9μήνου του 2018 χωρίς να περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, όπως σε όλες τις αντίστοιχες προηγούμενες ανακοινώσεις έπρατταν. Στην Ελλάδα δημιουργείται από την Διοίκηση της ΔΕΗ μια νέα παγκόσμια σχολή απεικόνισης των αποτελεσμάτων. Γιατί;
Διότι θα αναγκάζονταν να δείξουν, ότι το τρίτο τρίμηνο του 2018 η εταιρεία λειτουργεί με αρνητικό EBITDA προ προβλέψεων για επισφάλειες, ύψους σχεδόν 150 εκατομμυρίων ευρώ (το τρίμηνο).
Και γιατί το έκαναν αυτό. Μα γιατί τα αναλυτικά αποτελέσματα 12μήνου του 2018 θα ανακοινωθούν τέλος Απριλίου του 2019, όταν φυσικά η «πυρηνική βόμβα» που είναι η προ των πυλών χρεοκοπία της ΔΕΗ, θα έχει περάσει, όπως φαίνεται, στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.
Για όλη αυτή την κατάντια και για την δόλια απόκρυψή της θα πρέπει οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.
*Ο κ. Κώστας Σκρέκας είναι τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια: