DEH

DEH

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Μεγαλύτερη «προίκα» στα λιγνιτικά της ΔΕΗ: Τι αλλάζει στα Αποθεσματικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, τι προβλέπεται για τους εργαζομένους

Ελάφρυνση κόστους στους υποψήφιους επενδυτές στα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ προσέφερε η τροπολογία που πέρασε στη Βουλή με την οποία δίνεται το «πράσινο φως» ώστε εργαζόμενοι που σήμερα στελεχώνουν τις εταιρείες στις οποίες έχουν περάσει οι προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, να μπορούν να μετακινηθούν στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ, μετά από αίτησή τους και τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των εταιρειών «υποδοχής».
Ταυτόχρονα εξασφαλίστηκαν Αποθεσματικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) για τα λιγνιτικά μέχρι το 2025, ενώ με το νομοσχέδιο του υπουργείο Ενέργειας καταργήθηκε και το τέλος λιγνίτη, μειώνοντας τα κόστη κατά 20-25 εκατ. ευρώ για τους παραγωγούς ενέργειας από λιγνίτη.
Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι αυτό γίνεται να καλυφθούν οι ανάγκες της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, όμως ο πραγματικός σκοπός είναι να «ελαφρύνουν» οι προς πώληση μονάδες από το μεγάλο εργασιακό κόστος. Αυτό το έχουν ζητήσει με επιμονή οι υποψήφιοι αγοραστές και η κίνηση της κυβέρνησης διευκολύνει την προσέλευση των επενδυτών στη φάση των δεσμευτικών προσφορών που θα κατατεθούν, ως γνωστόν, στις 7 Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει τα εξής στην αιτιολογική έκθεση:
«Με την προτεινόμενη ρύθμιση χορηγείται η δυνατότητα μετακίνησης στη ΔΕΗ ΑΕ και στο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ προσωπικού Λιγνιτικής Μεγαλόπολης ΑΕ και της Λιγνιτικής Μελίτης ΑΕ με συμφωνία εργαζομένου και των διοικητικών συμβουλίων από και προς τις οποίες γίνεται η μετακίνηση. Η ρύθμιση είναι απαραίτητη προκειμένου να καλυφθούν υπηρεσιακές ανάγκες της ΔΕΗ ΑΕ και της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ».
Μετά την άρνηση της Κομισιόν να αποδεχθεί διευκολύνσεις όπως η συμμετοχή της ΔΕΗ στις ζημιές και τα κέρδη ή και στα ΑΔΙ των μονάδων που θα πουληθούν, η κίνηση αυτή αποτελεί ένα κίνητρο στους επενδυτές ώστε να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.
Και ΑΔΙ ως το 2025
Σχετικά καλά είναι και τα νέα από τη χθεσινή κατάληξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες σχετικά με τους μηχανισμούς ισχύος στην ΕΕ. Σύμφωνα με την απόφαση οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες, συνεπώς και οι προς πώληση Μεγαλόπολη και Μελίτη, θα μπορούν να παίρνουν ΑΔΙ μέχρι και το 2025 οπότε και «βγαίνουν εκτός» των Μηχανισμών.
Ωστόσο ο νέος σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θέτει για πρώτη φορά περιορισμό στις επιδοτήσεις μονάδων άνθρακα εισάγοντας το όριο εκπομπών CO2, το οποίο προσδιορίζεται στα 550g ανά κιλοβατώρα. Συγκεκριμένα, υιοθετήθηκε ο κανόνας των 550 γραμμαρίων ανά κιλοβατώρα για όλες τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες προκειμένου να λαμβάνουν στήριξη. Ο κανόνας θα τεθεί σε ισχύ άμεσα για όλους τους νέους σταθμούς και από την 1η Ιουλίου του 2025 θα ισχύσει και για τους υφιστάμενους.
Το νομοσχέδιο
Με ευρεία πλειοψηφία επί της αρχής ψηφίστηκε χθες  το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ρυθμίζει επείγοντα θέματα Ενέργειας και Χωροταξίας και κυρώνει την (από 20.11.2018) Σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών ENERGEAN OIL AND GAS – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ και ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
Στις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου  περιλαμβάνονται:
  • Η κατάργηση, από 1/1/2019, της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ), μέτρο που αποφέρει πολλά οφέλη, καθώς συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ενεργειακού τομέα, στην ενίσχυση της ΔΕΗ με επιπρόσθετη ρευστότητα 200-225 εκατ. ευρώ, ενώ δημιουργεί επιπρόσθετη ασφάλεια στον λογαριασμό του ΕΛΑΠΕ.
  • Η κατάργηση, από 1/1/2019, του Τέλους Λιγνίτη, ως έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, που θεσπίστηκε το 2012 και αντιστοιχεί σε 2 ευρώ ανά MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτιμάται ότι το όφελος για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, είναι της τάξεως των 25-30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
  • Η εφαρμογή, από 1/1/2019, του νέου σχήματος μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, για ένα μεγάλο μέρος του παραγωγικού τομέα της χώρας, αγρότες, βιομηχανίες κ.ά.
  • Η χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που αφορά στη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό, διατίθεται ποσοστό 6% των εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και δημιουργείται, όπως εκτίμησε ο Υπουργός, αποθεματικό της τάξης των 60 εκατομμυρίων την πρώτη τριετία.
Ταυτόχρονα, με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των διαγωνισμών για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της χωροταξίας, με έκτακτες ρυθμίσεις για τις σεισμόπληκτες και πυρόπληκτες περιοχές.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: