DEH

DEH

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Νέα σύμβαση με τη ΔΕΗ για την τηλεθέρμανση της Κοζάνης – Εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο

Τη νέα σύμβαση για την παροχή θερμικής ενέργειας (τηλεθέρμανση από τις μονάδες 3,4 και 5 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου) στην Κοζάνη που συμφώνησε ο Δήμος Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ) και η ΔΕΗ, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης στην πρόσφατη συνεδρίασή του, μετά από συμφωνία με τη ΔΕΗ, ενώ στο ίδιο πλαίσιο κυμαίνονται και οι ανάλογες συμβάσεις που υπέγραψαν και οι άλλες περιοχές που έχουν τηλεθέρμανση.
Η ιστορία πάει αρκετά πίσω, μιας και η πρώτη διαπραγμάτευση ξεκίνησε το 2009, πέρασε από πολλά κύματα, συζητήσεις και διαδικασίες δύσκολες και επίπονες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης. Η κατάληψη, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια συμφωνία αρκετά συμφέρουσα για την τηλεθέρμανση της Κοζάνης. «Αποφασίστηκε να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο διαπραγμάτευσης με όλες τις τηλεθερμάνσεις», επεσήμανε ο δήμαρχος, λέγοντας πως ανάλογες συμφωνίες υπάρχουν και για τις τηλεθερμάνσεις Πτολεμαΐδας, Μεγαλόπολης και Αμυνταίου.
Σήμερα η παροχή τηλεθέρμανσης γίνεται χωρίς σύμβαση, ενώ με την υπάρχουσα συμφωνία μπαίνει ένα πλαίσιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ (περιλαμβάνοντας διάφορα ζητήματα που μπορούν να προκύψουν με προβλήματα σε μονάδες κ.λπ.). Η σύμβαση δίνει στην εκάστοτε δημοτική αρχή τη δυνατότητα να κάνει έργα, έχει αναδρομική ισχύ από το 2013 μέχρι το 2020 και ανανεώνεται ανά 5ετία.
Με τη νέα σύμβαση υπάρχουν και κάποιες αναπροσαρμογές στην τιμή, που ωστόσο δεν πρόκειται να φανούν στην τιμή, γιατί είναι πολύ μικρές. Επίσης, η αναπροσαρμογή αυτή δεν θα φανεί για τις χρονιές 2012, 2013, 2014. Ωστόσο για τα έτη 2015-16-17-18-19 υπάρχει αναπροσαρμογή, με τον δήμαρχο να αναφέρει πως είναι μια πολύ συμφέρουσα συμφωνία για τον δήμο Κοζάνης.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λάζαρος Μαλούτας επεσήμανε πως η σύμβαση θα προβλέπει μια σταδιακή προσαρμογή στην τελική τιμή που θα παρέχει η ΔΕΗ θερμική ενέργεια, αλλά θα είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με την σημερινή τιμή, της τάξης του 36%, που θα ισχύσει από το 2020, και θα έχει επίπτωση στους χρήστες, τονίζει χαρακτηριστικά.
 
(e-ptolemeos)

Δεν υπάρχουν σχόλια: