DEH

DEH

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Market test λιγνιτών: Το μήνυμα της Κομισιόν για Κινέζους και η αισιοδοξία για συμφωνία με “πακέτο Φλώρινα, Μεγαλόπολη

Ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία με την Κομισιόν για το καλάθι των μονάδων που θα περιληφθούν στο market test βρίσκονται κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις που διατυπώνονται από ελληνικής πλευράς, το πιθανότερο είναι
να υπάρχει οριστική συμφωνία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για την επίσημη έναρξη του market test.
Ως προς το περιεχόμενο, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πλέον ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει τις μονάδες της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης μαζί με άδεια για κατασκευή δεύτερου εργοστασίου στη Μελίτη, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα του Αμύνταιου. Για το συγκεκριμένο εργοστάσιο πάντως που για περιβαλλοντικούς λόγους κλείνει σε δύο χρόνια, κάποιες πληροφορίες θέλουν η Κομισιόν να έχει διαμηνύσει ότι ακόμη και εάν πουληθεί τότε δε θα προσμετρηθεί στο μερίδιο του 40% που προβλέπει η συμφωνία για την αποεπένδυση λιγνίτη της ΔΕΗ.
Την ίδια στιγμή λοιπόν που οι διαπραγματεύσεις οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους και το market test αναμένεται να ξεκινήσει εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, αρχίζει η συζήτηση για το επόμενο θέμα που δεν είναι άλλο από το εάν θα εκδηλωθεί ή όχι επενδυτικό ενδιαφέρον.
Εδώ λοιπόν έχουμε την κυβέρνηση εξαρχής να δηλώνει βέβαιη ότι θα προσέλθουν επενδυτές και ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον. Την κυβερνητική αυτή βεβαιότητα, φαίνεται να έχουν ενστερνιστεί το τελευταίο διάστημα και κοινοτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι επίσης βλέπουν ενδείξεις ανταπόκρισης. Από πλευράς Κομισιόν μάλιστα, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον οι Βρυξέλλες θα έβλεπαν με πιο ανοιχτή διάθεση πιθανό ενδιαφέρον από κινεζικές εταιρείες. Πιθανόν να χρειαστεί μια επανεξέταση της πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ, όπου ως γνωστόν συμμετέχει η State Grid της Κίνας, ίσως να χρειαστούν κάποιες προσαρμογές εντούτοις το πρόβλημα δεν είναι ανυπέρβλητο, φέρεται να έχουν διαμηνύσει προς την ελληνική πλευρά κοινοτικοί αξιωματούχοι.
Υπό αυτό το πρίσμα και ενώ ήδη έχουν διαρρεύσει πληροφορίες ότι πλην των Κινέζων, υπάρχουν διερευνητικές επαφές από εταιρείες από Τσεχία, Πολωνία και Ιαπωνία, που πιθανόν να αναζητήσουν Έλληνες εταίρους, φαίνεται να δημιουργούνται προϋποθέσεις επιτυχίας του market test.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: