DEH

DEH

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΡΟΛΟ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Φωτογραφία του Nikos Ntinos.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι εργαζόμενοι δικαιούνται ρόλο & προοπτική

Σε υπηρεσιακή απαξίωση οδηγούνται ολόκληρες κατηγορίες μισθωτών. Η Διοίκηση της ΔΕΗ με κάθε ευκαιρία προσπαθεί να απαξιώσει και να περιθωριοποιήσει κυρίως τους συναδέλφους των κατηγοριών ΔΟ2 και Τ4, αλλά και τους συναδέλφους που ανήκουν στις κατηγορίες Τ3, ΔΟ3 και Υ3.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
Ο αποκλεισμός των μισθωτών των κατηγοριών ΔΟ2, Υ2 και Τ4 από το θεσμό των Ειδικών στελεχών. Παράλληλα με την απαξίωση των παραπάνω συναδέλφων, παραγνωρίζεται ο ρόλος και η προσφορά τους και χάνεται σημαντική τεχνογνωσία για την Επιχείρηση. Η εμπειρία και η γνώση σε συγκεκριμένα αντικείμενα, οι ικανότητες-δεξιότητες που έχουν αναπτύξει, η μετεκπαίδευση ή ακόμα και το πτυχίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν αποτελούν για τη Διοίκηση επαρκή προσόντα παρ’ ότι λαμβάνονται υπ’όψη (τουλάχιστον τυπικά) για την ανάθεση θέσεων ευθύνης.
Ο αποκλεισμός μισθωτών ολόκληρων κατηγοριών από τις προκηρύξεις θέσεων ευθύνης κατά την υποκειμενική γνώμη της Διοίκησης. Παρουσιάζεται έτσι το φαινόμενο για θέσεις ευθύνης με ίδιο περιεχόμενο και ίδιες ουσιαστικά αρμοδιότητες να απαιτούνται διαφορετικά τυπικά προσόντα, αποκλείοντας από τη συμμετοχή, ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων. Πλήττονται κυρίως οι κατηγορίες ΔΟ2 και Τ4, οι κατηγορίες Τ3, ΔΟ3 και Υ3 και σε ορισμένες περιπτώσεις η κατηγορία Τ2.
Ο αποκλεισμός αυτός δημιουργεί συνθήκες άνισης μεταχείρισης μεταξύ των συναδέλφων, συναισθήματα απογοήτευσης και λειτουργεί ως τροχοπέδη για την αύξηση της παραγωγικότητάς τους. Επιπρόσθετα, ο αναφερόμενος περιορισμός μειώνει εξαιρετικά το εύρος των επιλογών της Επιχείρησης και αποκλείονται από την εκδήλωση ενδιαφέροντος άξιοι και έμπειροι συνάδελφοι άλλων κατηγοριών.
Αναμφίβολα, οι αναφερόμενες διακρίσεις πηγάζουν από στερεότυπα και νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών, παραγνωρίζοντας ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ανάπτυξης μιας Επιχείρησης. Παραγνωρίζοντας ακόμη, ότι ο εργαζόμενος επιμορφώνεται, αναπτύσσεται, βελτιώνεται.
Είναι αναγκαίο να συνειδητοποιηθεί από τη διοίκηση ότι στην ανάπτυξη της Επιχείρησης μπορούν να έχουν ρόλο όλοι.
Η συμμετοχή της κάθε κατηγορίας/ειδικότητας δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο υποκειμενικής κρίσης, αλλά είναι αναγκαίο να προβλέπεται και να θωρακίζεται θεσμικά.
Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες (γραπτές και προφορικές) του ΠΑΣΥΠ/ΔΕΗ, η Διοίκηση εγκλωβισμένη σε συντεχνιακές λογικές και ξεπερασμένες νοοτροπίες, στρουθοκαμηλίζει.
Τα όρια ανοχής των εργαζομένων έχουν εξαντληθεί!!!
Διεκδικούν το αυτονόητο: το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ!
Καλούμε τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να διασφαλισθεί πλέον το δικαίωμα συμμετοχής των συναδέλφων στην ανάπτυξη της Επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: