DEH

DEH

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Εκδήλωση για τα 60χρονα του Λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα, την ερχόμενη Κυριακή

Εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια λιγνιτικής δραστηριότητας στην Πτολεμαΐδα και την ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας, διοργανώνουν την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στην Πτολεμαΐδα, το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, η ΔΕΗ, Σωματεία Συνταξιούχων ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Οι επετειακός εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας της ΛΙΠΤΟΛ θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί της Κυριακής στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδας, με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των πεσόντων στα ορυχεία και τους λιγνιτικούς σταθμούς της περιοχής.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στις 11 π.μ. της Κυριακής στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν ο πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης, ο εκπρόσωπος του τμήματος Επικοινωνίας του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Χρήστος Παπαδόπουλος και ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ, Λευτέρης Αδάμ.
Η θεμελίωση των εγκαταστάσεων της ΛΙΠΤΟΛ στις 26 Ιουλίου του 1957 και η μετέπειτα θεμελίωση της πρώτης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, που συνέβαλλαν στο πρόγραμμα εξηλεκτρισμού της χώρας και την εκβιομηχάνιση της περιοχής, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς της ιστορίας της Πτολεμαΐδας και της Εορδαίας μετά την απελευθέρωση και την έλευση των προσφύγων, τόνισε ο δήμαρχος κ. Ζαμανίδης, υπογραμμίζοντας ότι στην εκδήλωση αυτή θα αποδοθεί φόρος τιμής σε όλους όσους έχασαν τη ζωή τους στα ορυχεία και στους ΑΗΣ.
Η ΔΕΗ θα εκπροσωπηθεί στην εκδήλωση σε ανώτατο επίπεδο, δια του αντιπροέδρου της Γεώργιου Ανδριώτη, ο οποίος θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Λιγνίτης: ΛΙΠΤΟΛ-ΔΕΗ μια ιστορία χρόνων με συνέχεια…», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ, Χ. Παπαδόπουλος και τόνισε ότι «τέτοιου είδους εκδηλώσεις συσφίγγουν τις σχέσεις της επιχείρησης με την τοπική κοινωνία, γι’ αυτό και η ΔΕΗ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια εμβάθυνσης και ανάπτυξής τους.»
Η εκδήλωση αυτή αναδεικνύει την περιοχή μας ως άξονα της ηλεκτροδότησης της χώρας τα 60 χρόνια μέσα στα οποία έχει η ΔΕΗ τη βάση της στην περιοχή μας, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΓΕΝΟΠ, Λ. Αδάμ. Συνεχάρη το Δήμο Εορδαίας και τη ΔΕΗ για την πρωτοβουλία τους αυτή σε μια περίοδο που δοκιμάζεται ο λιγνίτης και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέσα και από την εκδήλωση αυτή θα αναδειχθεί η αναγκαιότητα να παραμείνουν οι λιγνίτες στον ενεργειακό χάρτη της χώρας μας.
Η εκδήλωση της Κυριακής θα ανοίξει με εναρκτήρια ομιλία – καλωσόρισμα από τον δήμαρχο Εορδαίας, Σ. Ζαμανίδη.
Στη ΛΙΠΤΟΛ και τον Πρόδρομο Αθανασιάδη – Μποδοσάκη θα αναφερθεί ο γραμματέας του Ιδρύματος Μποδοσάκη, ενώ το ιστορικό εκμετάλλευσης και αξιοποίησης του Λιγνίτη Πτολεμαΐδας θα παρουσιάσει ο τέως διευθυντής του ΛΚΔΜ, Χρήστος Δαβάκος.
Ομιλία με θέμα «Ο Λιγνίτης Πτολεμαΐδας φορέας μετάβασης από τα συντρίμμια του πολέμου στον εξηλεκτρισμό και την ανάπτυξη» θα κάνει ο τέως διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς, Νίκος Παπαφιλίππου.
Στην πρώτη συστηματική εκμετάλλευση από την εταιρεία Παυλίδης- Αδαμόπουλος, θα αναφερθεί στην ομιλία της η Μιράντα Παυλίδου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό από το ιστορικό αρχείο της ΔΕΗ και της ΕΡΤ από την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του τότε βασιλέα στις εγκαταστάσεις της ΛΙΠΤΟΛ το 1959.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσική παράσταση από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας του τ. τομεάρχη του ΛΚΔΜ, Χαράλαμπου Πασσαλίδη.


https://e-ptolemeos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: