DEH

DEH

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Κερδίζουν μερίδια οι ιδιώτες στον ηλεκτρισμό

Την απόλυτη συμμόρφωση με τις προβλέψεις της συμφωνίας κυβέρνησης- Θεσμών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αποτυπώνουν τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον Σεπτέμβριο και τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά.
Κερδίζουν μερίδια οι ιδιώτες στον ηλεκτρισμό

Γράφει ο: 

Για πρώτη φορά το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος υποχώρησε κάτω από το 84%, με τους τρεις μεγάλους ιδιώτες του κλάδου να πλησιάζουν το 4% ο καθένας, με βάση τα τελευταία στοιχεία του προηγούμενου μήνα.
Αυτό σημαίνει ότι η αγορά έρχεται πιο κοντά στην υποχρέωση που προκύπτει από τη συμφωνία με τους δανειστές, με βάση την οποία έως το 2020, οι ιδιώτες θα πρέπει να διαθέτουν συνολικό μερίδιο τουλάχιστον 50% και η ΔΕΗ να περιοριστεί σε λιγότερο από το υπόλοιπο μισό.
Μερίδια αγοράς
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τον Σεπτέμβριο το ποσοστό της ΔΕΗ υποχώρησε στο 83,9% στην προμήθεια καταναλωτών. Μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών, ο όμιλος Μυτιληναίου αγγίζει το 3,9%, ο «Ήρων» του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξεπερνά το 3,8% και η Elpedison (των ομίλων ΕΛ.ΠΕ., Edison και Ελλάκτωρ) ακολουθεί με περίπου 3,7%. Αυτό σημαίνει ότι οι τρεις μεγαλύτεροι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ελέγχουν πλέον περίπου το 11,5% της αγοράς, ενώ οι υπόλοιπες μικρότερες ιδιωτικές εταιρίες διαθέτουν το 4,7%.
Συνολικά, οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος ελέγχουν περίπου το 16,1%, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα κι εφόσον ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τους όρους «απελευθέρωσης» της αγοράς, σε συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, θα ξεκινήσει νέος γύρος προσέκλυσης πελατών, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση των ιδιωτικών μεριδίων.
Εξελίξεις
Παράλληλα, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αναμένουν την επίσημη παρουσίαση του σχεδίου της ΔΕΗ, για τη δημιουργία θυγατρικής εταιρίας στο χώρο της λιανικής, που στη συνέχεια θα πωληθεί (εξ ολοκλήρου ή το πλειοψηφικό πακέτο) σε στρατηγικό επενδυτή, επιταχύνοντας τις διαδικασίες «ανοίγματος» της αγοράς.
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν βέβαιο ότι τη συγκεκριμένη θυγατρική θα τη διεκδικήσουν οι «μεγάλοι» ιδιώτες, ενισχύοντας τα χαρτοφυλάκια των πελατών τους και ισχυροποιώντας τη θέση τους στον εγχώριο ενεργειακό τομέα.

http://www.fmvoice.gr/index.php/oikonomia/energeia/item/178027-kerdizoun-meridia-oi-idiotes-ston-ilektrismo

Δεν υπάρχουν σχόλια: