DEH

DEH

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Μικρό - μόλις 15 ευρώ το χρόνο - το όφελος για τους καταναλωτές από μία πιθανή μείωση του ΕΤΜΕΑΡ


Μικρό - μόλις 15 ευρώ το χρόνο - το όφελος για τους καταναλωτές από μία πιθανή μείωση του ΕΤΜΕΑΡ Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξετάζει το ενδεχόμενο να περιοριστεί κατά περίπου 3 ευρώ ανά MWh το ειδικό τέλος για τη μείωση των  εκπομπών αερίων ρύπων 
Μόλις 15 ευρώ το χρόνο θα επωφεληθούν οι καταναλωτές από μία πιθανή μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, όπως αυτή που μελετά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Την εκτίμηση αυτή κάνει στέλεχος της αγοράς, το οποίο πάντως θεωρεί ορθό το ενδεχόμενο μείωσης της συγκεκριμένης χρέωσης καθώς – όπως σημειώνει – η αγορά της ενέργειας μπαίνει σε νέα φάση μετά τα λάθη του παρελθόντος που ταλαιπώρησαν προμηθευτές και καταναλωτές.
Η σκέψη για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ ξεκινά ουσιαστικά από τον ειδικό λογαριασμό που πληρώνονταν οι παραγωγοί ΑΠΕ.
Στα τέλη του 2017 ο ειδικός λογαριασμός θα είναι πιστωτικός για τους παραγωγούς ενέργειας των ΑΠΕ, με αποτέλεσμα τα έσοδα από τη χρέωση ΕΤΜΕΑΡ να εμφανίζονται ενισχυμένα κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ αν διατηρηθεί η ίδια χρέωση στους λογαριασμούς ρεύματος και το 2018.  
Η διοίκηση της ΡΑΕ δράττεται της ευκαιρίας με το κλείσιμο του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ να ελαφρύνει, έστω και οριακά, τους καταναλωτές.
Επισημαίνεται πως το 45% του τελικού ποσού ενός λογαριασμού ρεύματος προέρχεται από τις επιπλέον χρεώσεις, με το μέσο κόστος του ΕΤΜΕΑΡ να διαμορφώνεται στα 17,91 ευρώ ανά MWh.

Τι εξετάζει η ΡΑΕ

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΡΑΕ εξετάζουν πόσο ακριβώς θα μειώσουν τη χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ και σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από ένα ποσό της τάξεως των 3 ευρώ ανά MWh.
Αν τελικά αποφασιστεί κάτι τέτοιο, τότε το μέσο κόστος θα υποχωρήσει στα 14 ευρώ ανά Mwh.  
Σήμερα το ετήσιο κόστος σε ένα καταναλωτή με χρήση ενέργειας κάτω από τις 2.000 Kwh, φτάνει κατά μέσο όρο τα 50 ευρώ το χρόνο.  
Το σχέδιο για μικρότερες χρεώσεις θα οδηγήσει προφανώς σε μικρότερο κόστος για τους καταναλωτές.  
Έτσι, οι υπολογισμοί δίνουν μείωση έως 15 ευρώ, με το ετήσιο κόστος της συγκεκριμένης χρέωσης να διαμορφώνεται στα 35 ευρώ έναντι 50 ευρώ σήμερα.  
Το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), σύμφωνα με τη νομοθεσία, προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και αποτελεί τη συνεισφορά όλων των καταναλωτών ενέργειας στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων μέσω της προώθησης των ΑΠΕ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: