DEH

DEH

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Ξεκινά την Πέμπτη η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια: Που βρίσκονται οι 4 ρυθμιστικές εκκρεμότητες της αξιολόγησης.




Πρεμιέρα της ενεργειακής διαπραγμάτευσης αύριο Πέμπτη και εκτός από το βασικό θέμα αιχμής, δηλαδή τους λιγνίτες, υπάρχουν τέσσερις ρυθμιστικές εκκρεμότητες που αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της
συνάντησης της ΡΑΕ με τα τεχνικά κλιμάκια. 

Μέχρι την Πέμπτη πάντως θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να έχουν λήξει κάποιες εξ αυτών ή να καταγραφεί πρόοδος που θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των δανειστών. Θυμίζουμε ότι θα είναι η πρώτη συνάντηση με τη νέα επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου μετά την αποχώρηση του Κάρλο Βιβιάνι.
Τώρα ως προς τις εκκρεμότητες η πρώτη αφορά στο νέο στάτους του κανονισμού τιμολόγησης για το ΔΕΣΦΑ, που συνδέεται άμεσα με την αποκρατικοποίηση και το διαγωνισμό πώλησης του 66%. Εδώ ίσως και σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για τον κανονισμό τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες είναι ότι υπάρξει νέα αλλαγή στην περίοδο ανάκτησης της ανακτήσιμης διαφοράς με αύξηση κατά 2 χρόνια. Η αρχική πρόταση για ανάκτηση μέχρι το 2036 ενώ αρχικά είχε προταθεί να περιοριστεί κατά 6 χρόνια (δηλαδή η ανάκτηση να γίνει μέχρι το 2030 σε 12 έτη αντί για 18) τελικά θα περιοριστεί κατά 4 χρόνια και η ανάκτηση θα γίνει σε 14 έτη  μέχρι το 2032.
Για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ στόχος της ΡΑΕ είναι να έχουν ανακοινωθεί σήμερα οι όροι της επόμενης δημοπρασίας και αυτή να γίνει κανονικά. Στη συνάντηση με το τεχνικό κλιμάκιο αναμένεται να γίνει ενημέρωση για τις αλλαγές αλλά και για την πρόοδο του μέτρου γενικά. Θυμίζουμε ότι για τα ΝΟΜΕ η βιομηχανία έχει ζητήσει να εξαιρεθεί η υψηλή τάση καθώς μέχρι στιγμής υπάρχει μηδενική απώλεια μεριδίου της ΔΕΗ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και παραμένει κυρίαρχος προμηθευτής.
Μια ακόμη ρυθμιστική εκκρεμότητα αφορά στους μηχανισμούς ισχύος και ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα η αποστολή του σχήματος που θα κοινοποιηθεί από το ΥΠΕΝ στην Κομισιόν. Η πρόταση βρίσκεται σε επεξεργασία από τη ΡΑΕ.
Η τέταρτη και τελευταία ρυθμιστική εκκρεμότητα αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αέριου και στο πρόγραμμα gas release που εφαρμόζεται με τις δημοπρασίες αερίου από τη ΔΕΠΑ. Εδώ έχουμε την εφαρμογή της απόφασης που έχει εκδώσει και επιβλέπει την εφαρμογή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού με τη ΡΑΕ να έχει απλώς ρόλο συμβούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: