DEH

DEH

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Μελέτη Pöyry για NOME: 2 έως 3 ευρώ/ MWh ήταν το καθαρό κέρδος των προμηθευτών πριν τη χθεσινή δημοπρασία

Μελέτη Pöyry για NOME: 2 έως 3 ευρώ/ MWh ήταν το καθαρό κέρδος των προμηθευτών πριν τη χθεσινή δημοπρασία

 
Παραδόθηκε στο σύνολό της προ ολίγων εβδομάδων η μελέτη που είχε αναθέσει η ΡΑΕ στο διεθνή οίκο Pöyry σχετικά με την αποτίμηση της λειτουργίας και των αποτελεσμάτων που είχαν στην αγορά, κυρίως κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι δημοπρασίες τύπου NOME.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, έχουν ήδη συζητηθεί στην ολομέλεια της Αρχής, προκειμένου, σε συνδυασμό και με τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί πρόσφατα από τους προμηθευτές για το 1ο εξάμηνο του έτους, να αποτελέσουν τη βάση για τη διατύπωση γνώμης εκ μέρους της ΡΑΕ, προς ενημέρωση και χρήση του ΥΠΕΝ, αλλά και για την τεκμηρίωση των αποφάσεών της έναντι των θεσμών.
Η μελέτη είναι ιδιαίτερα επίκαιρη μετά την απροσδόκητη εξέλιξη της χθεσινής δημοπρασίας τύπου NOME, εξέλιξη που θεωρείται βέβαιον ότι θα πυροδοτήσει αλλαγές στην αγορά.
Τι δείχνει λοιπόν η μελέτη που βασίστηκε πάνω στα δημοσιευμένα νούμερα, αφού αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία των ισολογισμών καθώς επίσης και ερωτηματολόγια που απάντησαν οι εταιρείες προμήθειας μαζί βεβαίως με τα δεδομένα από τη λειτουργία της αγοράς και τις δημοπρασίες;
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress (χωρίς να υπάρχει επίσημη πληροφόρηση), κάποια από τα δεδομένα που προκύπτουν είναι τα εξής:
Πρώτον, το μικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών κυμαίνεται από 40 έως 100 ευρώ η μεγαβατώρα.
Δεύτερον από αυτό το μικτό περιθώριο καλύπτονται μια σειρά από άλλα κόστη της αγοράς, αλλά και κόστη επισφαλειών, αμοιβών συνεργατών για την προσέλκυση πελατών, λειτουργικά κλπ.
Τρίτον όλες ανεξαιρέτως οι εταιρείες θα ήταν ζημιογόνες εάν δεν υπήρχαν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ (των οποίων οι τιμές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν σημαντικά χαμηλότερες).
Τέταρτον η χρέωση προμηθευτή που υιοθετήθηκε, ουσιαστικά εξαφάνισε σχεδόν όλο το περιθώριο καθαρού κέρδους των εταιρειών αφήνοντας ένα ισχνό περιθώριο της τάξης των 2 έως 3 ευρώ η μεγαβατώρα. Το κόστος της χρέωσης προμηθευτή (ή έστω ένα μέρος του) οι εναλλακτικοί πάροχοι δεν μπορούν να το μετακυλήσουν στους καταναλωτές όπως θα ήταν αναμενόμενο, παρά μόνον εάν η ΔΕΗ προχωρήσει πρώτη σε μια τέτοια κίνηση.
Επί της ουσίας, φαίνεται ότι το impact assesment έρχεται να επιβεβαιώσει τις απόψεις εκείνες που υποστηρίζουν ότι ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί συνθήκες που να ευνοούν την ενίσχυση του ανταγωνισμού καθώς υπάρχουν ακόμη εμπόδια που αντιστρατεύονται το άνοιγμα της αγοράς.
Ας σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του έτους, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση να υπάρξει εκτενής ανάλυση των επιπτώσεων (impact assesment) και της λειτουργίας των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Η συγκεκριμένη ανάλυση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς μπορεί να αποτελέσει τη βάση ώστε στη συνέχεια οι θεσμοί να ζητήσουν επιπλέον μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον ηλεκτρισμό.
Το γεγονός δε, ότι το impact assesment για τα ΝΟΜΕ συμπίπτει χρονικά με την αξιολόγηση και άλλων διεργασιών που θα βρίσκονται σε εξέλιξη (market test για τους λιγνίτες) ενισχύει ακόμη περισσότερο τη σημασία και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η συγκεκριμένη αξιολόγηση.
Προκειμένου η αποτίμηση της λειτουργίας των δημοπρασιών ΝΟΜΕ να μη γίνει αυθαίρετα αλλά να βασιστεί σε συγκεκριμένα στοιχεία, η ΡΑΕ ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης στην Pöyry, η οποία παραδόθηκε στην Αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: