DEH

DEH

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ μάρτυρες υπεράσπισης του Golden Boy του ΑΔΜΗΕ

Συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ μάρτυρες υπεράσπισης του Golden Boy του ΑΔΜΗΕ

Του Χάρη Φλουδόπουλου
 
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από τον τομεάρχη ενέργειας της ΝΔ Κ. Σκρέκα και προκάλεσε αίσθηση: ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ αποφάσισαν για τον εαυτό τους αύξηση μισθού από τις 4600 ευρώ στις 20.000 ευρώ το μήνα και μάλιστα αναδρομικά. Το συνολικό έξτρα "πακέτο” με βάση τον ισολογισμό του ΑΔΜΗΕ κόστισε στην εταιρεία 500 χιλιάδες ευρώ, μαζί βεβαίως με τις κρατήσεις και τη φορολογία.
Ένα μέρος των χρημάτων (καθώς η φορολογία και οι κρατήσεις δε γίνεται να επιστραφούν) δόθηκε πίσω από τον πρώην πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο ο πρώην διευθύνων σύμβουλος επέμεινε να κρατήσει το χρυσό πακέτο, με αποτέλεσμα το Δημόσιο και η νέα διοίκηση του ΑΔΜΗΕ να ξεκινήσουν τη δικαστική διεκδίκηση του ποσού.
Η δίκη λοιπόν βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες και η κάθε πλευρά καλεί τους μάρτυρες υπεράσπισης και κατηγορίας. Ωστόσο δύο κλήσεις μαρτύρων υπεράσπισης καθώς και το περιεχόμενο της κατάθεσής τους προκαλούν αίσθηση.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του capital.gr, υπέρ του Μπλάνα κατέθεσαν δύο συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ Φ. Νικολόπουλος και ο αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και μέλος του εποπτικού συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ Σ. Ρέλιας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τους δύο συνδικαλιστές κάλεσε ως μάρτυρες υπεράσπισης ο ίδιος ο κ. Μπλάνας, ενώ στην κατάθεσή τους δήλωσαν ότι η αύξηση και τα αναδρομικά που εξασφάλισε ο ίδιος για τον εαυτό του και τον πρόεδρο, δόθηκαν νομότυπα.
Η κατάθεση των δύο συνδικαλιστών προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το ρόλο τους, οι οποίοι βρίσκονται στο ΔΣ εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους και έχουν υποχρέωση να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και της εταιρείας.
Τα ερωτήματα μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι οι δύο συνδικαλιστές δεν προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προέρχονται από τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ, δηλαδή θα είχαν κάθε λόγο να ασκήσουν κριτική σε μια τόσο εξόφθαλμη πρόκληση και να τη δημοσιοποιήσουν.
Αντί λοιπόν, ως όφειλαν, να αποκαλύψουν την υπόθεση ή έστω να αντιδράσουν, σιώπησαν. Και όχι μόνο αυτό αλλά λίγους μήνες μετά και ενώ έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος, καταθέτουν ως μάρτυρες υπεράσπισης για το "golden boy” του ΑΔΜΗΕ.
Και είναι απορίας άξιο πώς ο αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία υποτίθεται ότι οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ δίνουν μάχη για να αποτρέψουν την πώληση της ΔΕΗ, καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης σε μια υπόθεση που προκάλεσε το Δημόσιο αίσθημα και αποτελεί παράδειγμα - το λιγότερο ηθικής - κατάχρησης θέσης και εξουσίας μιας δημόσιας θέσης όπως η θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ.
Και βέβαια, όπως είναι λογικό η κατάθεση των δύο συνδικαλιστών θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο το έργο του Δημοσίου να εξασφαλίσει την επιστροφή στο ταμείο της εταιρείας των χρημάτων που αποφάσισε ο Μπλάνας να δώσει στον εαυτό του αναδρομικά.
Να σημειωθεί τέλος ότι αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της νέας διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, με δεδομένο μάλιστα ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενέργειας έχει δεσμευτεί και έχει δηλώσει ότι τα χρήματα που πήραν τα golden boys θα επιστραφούν και οι ίδιοι θα υποστούν τις συνέπειες για τις πράξεις τους… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: