DEH

DEH

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

IEA για Ελλάδα: Η άφθονη προσφορά αερίου και LNG δεν αρκεί για να αποτρέψει ενεργειακές κρίσεις όπως η περσινή

 
Χάρης Αποσπόρης
Τη δική του περιγραφή για την ενεργειακή κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας στις αρχές του 2017 έδωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) σε ειδική έκδοση που δημοσίευσε για την επάρκεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο διεθνώς.
Ο ΙΕΑ αφιερώνει ειδικό τμήμα της έκθεσης στη χώρα μας, σε μια προσπάθεια εντοπισμού των αιτιών και των αποτελεσμάτων της χειμωνιάτικης κρίσης, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα.
Αναλυτικότερα, ο οργανισμός αναφέρει ότι «η Ελλάδα είναι μια σχετικά νέα αγορά αερίου, όμως το αέριο παίζει σημαντικό ρόλο στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς διαθέτει μερίδιο 30% (2016)».

Η ζήτηση πέρυσι έφτασε τα 4 δις. κ.μ., εκ των οποίων το 68% αφορούσε την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας. Όσον αφορά τις πηγές και οδούς εφοδιασμού, τονίζεται ότι η χώρα μας εξαρτάται 100% από τους αγωγούς και το LNG. «Καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει υπόγεια αποθήκευση (η αποθήκη της Καβάλας τελεί υπό έρευνα) και η αποθήκευση LNG είναι περιορισμένη, η χώρα στηρίζεται σε εισαγωγές για να εξισορροπήσει το σύστημα σε περιόδους υψηλής ζήτησης».

Εν μέσω αυτών των συνθηκών χτύπησε η ενεργειακή κρίση και το ψύχος την εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 12% η ζήτηση ηλεκτροπαραγωγή και καλύφθηκε κυρίως μέσω των μονάδων αερίου που αύξησαν την παραγωγή τους κατά 37% (2,1 τεραβατώρες) σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Παράλληλα, αυξήθηκε η συμβατική ζήτηση για αέριο κατά 32% (1,1 δις. κ.μ.) κατά τη διάρκεια του περσινού χειμώνα. Η συνολική ζήτηση έφτασε τον Ιανουάριο στα επίπεδα-ρεκόρ των 637 εκατ. κ.μ., δηλαδή 40% παραπάνω από το προηγούμενο ρεκόρ.
Η αυξημένη ζήτηση έπρεπε να αντιμετωπιστεί με εισαγωγές από αγωγούς ή μέσω LNG. Οι εισαγωγές του LNG σημείωσαν ετήσια άνοδο 156% ενώ αυτές των αγωγών 19% με 225 και 394 εκατ. κ.μ. αντίστοιχα.

Παράλληλα, ο ΙΕΑ κάνει λόγο και για τους δύο συναγερμούς που ήχησαν οι ελληνικές αρχές, στις 19 Δεκεμβρίου για 13 ημέρες και αργόερα στις 9 Ιανουαρίου για 36 ημέρες. «Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η αγορά δεν μπόρεσε να εξισορροπηθεί και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εφαρμοσει μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης», τονίζεται.
Αναφορικά με τις εισαγωγές LNG, οι οποίες τριπλασιάστηκαν τον περσινό χειμώνα, σημειώνεται ότι «η χώρα επωφελήθηκε από το μακροπρόθεσμο συμβόλαιο που διαθέτει με την Αλγερία. Επιπλέον, ένα παραπάνω φορτίο κατέφτασε από το σταθμό Snohvit της Νορβηγίας το Μάρτιο».

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η αύξηση των εισαγωγών LNG δεν ήταν αρκετή για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση εγκαίρως. Κατ’ επέκταση, η χώρα εφήρμοσε έκτακτα μέτρα. Χάρη σε αυτά και στην άνοδο των εισαγωγών, δεν παρατηρήθηκαν διακοπές της προμήθειας. Παρόλα αυτά, δίχως τα έκτακτα μέτρα θα είχαν παρατηρηθεί διακοπές. Άρα, τα γεγονότα στην Ελλάδα υποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η άφθονη προσφορά (ιδίως LNG) στην αγορά, μαζί με άφθονη εισαγωγική δυνατότητα, δεν αρκούν από μόνα τους για να παρμποδίσουν προσωρινά ‘σφιχτές’ καταστάσεις».
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: