DEH

DEH

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Τη θεσμοθέτηση συστήματος επάρκειας ισχύος αντί ενός νέου μηχανισμού ευελιξίας ζητά η ΔΕΗ

Τη θεσμοθέτηση συστήματος επάρκειας ισχύος αντί ενός νέου μηχανισμού ευελιξίας ζητά η ΔΕΗ
Η εταιρία υποστηρίζει πως δεν υφίσταται έλλειμμα ευελιξίας στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και επισημαίνει τον κίνδυνο σε ότι αφορά στην επάρκεια ισχύος εξαιτίας της σταδιακής απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων για περιβαλλοντικούς λόγους
Κίνδυνο επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας και όχι ευελιξίας αντιμετωπίζει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η οποία τάσσεται κατά της δημιουργίας προσωρινού μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας, χαρακτηρίζοντας τη σχετική συζήτηση άκαιρη και ατυχή την ανάλωση σημαντικών πόρων εκ μέρους της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ αντί να επικεντρωθούν στην προσπάθεια δημιουργία των αγορών που προβλέπει το Target Model.
Η ΔΕΗ στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιεί η ΡΑΕ για τον Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευέλικτης Ισχύος, δηλαδή το μηχανισμό που σχεδιάζεται για να αντικαταστήσει τα περίφημα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος που έχουν λήξει από τον περασμένο Απρίλιο), εμμένει στη θέση ότι δεν υφίσταται έλλειμμα ευελιξίας στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και άρα δεν υπάρχει ανάγκη ειδικής αποζημίωσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
Υποστηρίζει ότι στην ευελιξία συνεισφέρουν κατά κύριο λόγο οι υδροηλεκτρικές μονάδες ακόμη και στα «ξηρά» έτη, καθώς και ότι μικρότερη μεν αλλά ουσιώδης είναι η συνεισφορά των λιγνιτικών μονάδων.
Αντί του ελλείμματος ευελιξίας, όπως αναφέρει η ΔΕΗ στην επιστολή της προς τη ΡΑΕ, το ελληνικό σύστημα αντιμετωπίζει πολύ περισσότερο τον κίνδυνο ελλείμματος επαρκούς ισχύος ειδικά σε μεσοβραχυπρόθεσμο ορίζοντα λόγω της σταδιακής απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων για περιβαλλοντικούς λόγους.

Μηχανισμός που αφορά στο παρελθόν

Σε άλλο σημείο της επιστολής της, η ΔΕΗ αναφέρει ότι ο Μηχανισμός Ευελιξίας επιχειρείται να στηριχθεί στην εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ΑΔΙ, σημειώνοντας ότι οι παραδοχές των ΑΔΙ αφορούσαν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όπως ήταν προ τριετίας και πολλές από αυτές δεν ισχύουν πλέον.
Μάλιστα όπως σημειώνει η ΔΕΗ βασικό κίνητρο της ΡΑΕ για τη θέσπιση των ΑΔΙ ήταν η αποφυγή της οικονομικής δυσπραγίας των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου και για το λόγο αυτό η τότε μελέτη περιείχε αναλυτικά στοιχεία των οικονομικών μεγεθών των μονάδων αυτών.
Όπως σημειώνει η ΔΕΗ στην παρούσα πρόταση δεν υπάρχει τεκμηρίωση μιας παρόμοιας ανάγκης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως μάλλον ισχνή τεκμηρίωση την αναφορά στη θέσπιση ανάλογων μηχανισμών από Διαχειριστές άλλων ηλεκτρικών συστημάτων και ατυχή τη σύγκριση με την ελληνική αγορά.
Η ΔΕΗ επιμένει στην ανάγκη θέσπισης μηχανισμού επάρκειας ισχύος ο οποίος θα πρέπει:
•    Να αμείβει τη διαθέσιμη ισχύ δίκαια χωρίς διακρίσεις σε τεχνολογίες και καύσιμα.
•    Να είναι αγοραστικός ώστε το τίμημα με το οποίο θα αμείβονται οι μονάδες να προκύπτει ελεύθερα από την προσφορά και τη ζήτηση.
•    Να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό το μηχανισμό και προμηθευτές από την πλευρά της διαχείρισης ζήτησης.
•    Να λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των αναγκών επαρκούς ισχύος του συστήματος και το δυναμικό των διασυνοριακών διασυνδέσεων.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: